Илон Мъск

Илон Мъск забогатя с 2.1 млрд. долара за седмица

Състоянието на предприемача Илон Мъск се увеличи с 2,1 милиарда долара за една седмица заради увеличението на пазарната капитализация на ръководената от него компания Tesla, сочат оценките на Bloomberg.

Според представените данни, състоянието на Мъск на 20 януари надхвърля 30,9 милиарда долара, на 23 януари се увеличава до 33,3 милиарда долара, а на 24 януари намалява до 33 милиарда долара. На 25 януари общата стойност на активите на Мъск според Bloomberg не се променя, тъй като събота и неделя не провежда търговия с акции.

Според агенцията, от началото на тази година Мъск е станал по-богат с 5,4 млрд. долара, а през последните 12 месеца – с приблизително 10 млрд. долара, като най-ценният му актив е делът му в Tesla.

Списание „Форбс“ изчислява, че богатството на Мъск се е увеличило от 20 милиарда до 32 милиарда долара от 20 до 23 януари. Мъск е 28-ми в списъка на най-богатите хора на Форбс. В подобна класация на Bloomberg той е на 27-а позиция.

В сряда, предвид увеличението на цената на акциите на Tesla, пазарната капитализация на компанията за електрически автомобили надхвърли 100 милиарда долара.В края на търговската сесия в петък тази цифра спадна до около 92 милиарда долара.

Основните инвестиции на Мъск са свързани с алтернативни електроенергия и търговски космически услуги. Предприемачът е и ръководител на SpaceX. Той използва собствени ракети-носители за изстрелване на полезни товари в орбита и разработва нов космически кораб.

- реклама -