Илон Мъск

Илон Мъск след успешния старт: Това е нещо, с което човечеството трябва да се гордее

„На този ден наистина преливам от емоции, така че е трудно да се говори, честно казано“!

Това заяви основателят на SpaceX Елон Мъск на пресконференция след старта в космическия център на Кенеди във Флорида в събота вечер.

„Вече 18 години работи за постигането на тази цел, така че е трудно да се повярва, че се е случило“, каза Мъск, който буквално се задушаваше от радост.

След като изстреля за първи път своя нов космически кораб Crew Dragon с космонавтите  Боб Бенкен и Дъг Хърли на борда, SpaceX стана първата частна компания, която превозва астронавти за НАСА.

Тестовият полет, наречен Demo-2, е и първият, стартиран от САЩ, след като програмата за космически совалки приключи през 2011 г.

SpaceX и Boeing бяха избрани за комерсиалната програма на НАСА, за да избавят агенцията от нейната зависимост от руския Союз.

„Мисля, че това е нещо, което е особено важно за Съединените щати, но се харесва на всички по света, които имат в себе си изследователски дух. Това е нещо, с което човечеството трябва да се гордее, че се случва в този ден,“ каза Мъск.

Той изтъкна, че това е първата стъпка на човечеството по пътя към Марс:

„Ние ще станем междупланетна цивилизация, но за целта са нужни колосални усилия в областта на иновациите и технологиите“.

Ако всичко върви добре с Demo-2, SpaceX скоро ще започне да превозва астронавти към Международната космическа станция (ISS) за НАСА, както и за други космически агенции и частни компании.

Първата оперативна мисия на Crew Dragon, наречена Crew-1, може да потегли за МКС още на 30 август, като на борда е предвидено да има трима астронавти на НАСА и един от Японската агенция за космически изследвания.

Това не е първият път, когато SpaceX тества космически кораб. Друг Crew Dragon излетя през март 2019 г. за едноседмична демонстрационна мисия, наречена Demo-1. Тогава и на борда нямаше астронавти – само тестов манекен на име Рипли.

- реклама -