Илон Мъск

Илон Мъск пуска тунела под Лос Анджелис на 10 декември

Американският милиардер Илън Мъск пусна в Туитър видео от своя разходка в стоящия се от неговата компания високоскоростен тунел. Той съобщи, че работата върви по график и официалното откриване ще бъде на 10 декември.

„Днес вечерта минах през целия тунел под Лос Анджелис. Той е тревожно дълъг. Ще бъдем готови за церемонията по откриването на 10 декември“, написа Мъск в Туитър.

 

За пръв път той заговори за този проект в края на 2016 г. Тунелът започва под главния офис на компанията SpaceX в калифорнийския град Хоторн и свършва в предградие на Лос Анджелис. Дължината му е 4 километра.

Фирмата на Мъск The Boring Company беше избрана за изпълнител на строителството на тунели в Чикаго и Вашингтон. В случай на тяхното успешно изпълнение фирмата планира да създаде мрежи от тунели под Лос Анджелис и други големи градове. Те биха разтоварили транспортната система.

Предполага се, че по тунелите ще пътуват електрически капсули с автопилот, които ще могат да превозват по 8-16 пътници със скорост 200-250 км/ч. Идеята е капсулите да се спускат с в тунела с платформи непосредствено от улицата.

Веднъж оказала се под земята, капсулата ще може да превозва по тунелите коли и пътници до различни части на града.

- реклама -