Илон Мъск показа маймуна, играеща на видеоигра с мозъчен имплант-ВИДЕО

Нов видеоклип на Neuralink показва деветгодишен макак, който играе класическата видео игра … с помощта на имплантирано в мозъка му устройство.

Neuralink, стартъп за мозъчни импланти, основан от самоназначения „технокрал“ Илон Мъск, представи нов видеоклип на деветгодишна маймуна на име „Пейджър“, която играе на Pong … с мозъка си, съобщи Cnet.

В триминутното видео се вижда как Пейджър се учи да управлява компютър с мозъчната си активност. Отначало маймуната използва джойстик. Текстът към видеото обяснява, че Пейджър има две устройства Neuralink, имплантирани в мозъка му. Устройствата, които Мъск нарича „Fitbit за вашия череп“, бяха разкрити на брифинг за пресата през август 2020 г.

Докато Пейджър играе през игрите, гласът зад кадър обяснява, че устройствата на Neuralink в мозъка му четат мозъчната му активност и тази активност се декодира от компютър. Когато екипът изключил джойстика, Пейджър продължава да играе играта – и мозъчният имплант му позволява да играе „MindPong“, както нарекли играта от Neuralink.

Мъск твърди в туит, че първият продукт на стартъпа ще позволи на „някой с парализа да използва смартфон с ума си по-бързо от някой, който използва палци“.

В съобщение за пресата на уебсайта на Neuralink компанията заявява, че „първата ни цел е да върнем на хората с парализа тяхната цифрова свобода: да общуват по-лесно чрез текст, да следват любопитните за тях неща в мрежата, да изразяват съзидателността си си чрез фотография и изкуство и, да, да играят видео игри. „

- реклама -