Снимка: кадър bTV

Илияна Йотова разкри дали са имали колебания за Гълъб Донев и коя е датата на изборите

„Ще уведомим комисаря по човешки права към Съвета на Европа, защото последните доклади, които се появиха от там бяха доста нелицеприятни за страната.

Хората с българско самосъзнание са подложени на много тежки изпитания и дискриминация.

България ще бди за поведението на македонските власти за задълбочаване на езика на омразата и своевременно ще бъдат уведомени всички европейски институции“, заяви в ефира на БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според Илияна Йотова България трябва да отговори с всички средства както по отношение на европейските ни партньори, така и в двустранен план.

„Това, че политическите партии не можаха да направят правителство не е вина на президентската институция“, заяви Йотова.

По думите ѝ България има нужда от промяна и от смяната на този модел, който управлява 12 години. „Продължаваме да бъдем на страната на хората, които бяха на улицата. Промяната е процес, не може една политическа сила да присвоява думичката промяна“, добави вицепрезидентът.

 

„На последната лидерска среща в петък между лидерите на БСП, ГЕРБ, ДПС и „Български възход“ можеха да направят така че служебният кабинет да бъде вече в историята“, допълни Илияна Йотова.

Това, че президентската институция дава време и толеранс на сегашното Народно събрание вицепрезидентът коментира с думите: „Това беше желанието на не малка част от политическите партии, представени в днешния парламент, президентът се съобрази с това“.

Илияна Йотова коментира и датата на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

„Не зная дали датата ще бъде 2 април, президентът ще я реши. Предизборната кампания не е спряла от датата на провеждане на предишните избори. Не сме имали никакво колебание по отношение на Гълъб Донев“, заяви тя.

Информациите за политически проект на президентството коментира с думите, че „очевидно има кръгове в България, които се страхуват от високия рейтинг на Румен Радев. В нашите разговори през всичките тези години не е ставало дума да се прави политически проект“.

- реклама -