Семково

Илияна Йотова открива зимния празник „Белица – Семково”

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на община Белица по повод началото на зимния празник „Белица – Семково”.

В 10.30 часа в сградата на Община Белица вицепрезидентът Йотова ще разговаря с кмета Радослав Ревански. В 11.30 часа вицепрезидентът ще участва в официалното откриване на второто издание на Зимен празник „Белица – Семково 2017”.

Традицията в Семково бе възстановена миналата година след над 15-годишно прекъсване. Още тогава кметът на планинското градче се закани да върне славата на курорта и изрази надежда „Семково” да се превърне в национален студентски курорт заради многото бази на университети в района. Една от пречките за развитието на курорта обаче е проблемът със собствеността.

„Семково” се намира на 17 километра от Белица, в полите на Рила. Комплексът е разположен на широки поляни, обграден със смърчови и борови гори. На северозапад и север от курорта се извисяват поредица от красиви върхове. От тук се разкрива впечатляваща панорама към величествените върхове на Рила и Пирин. Условията за почивка са разнообразни, а климатът е средиземноморски с осезаемо планинско влияние, което допринася снежната покривка да се образува още в началото на ноември и до януари достига 60 – 80 см височина. Снегът по високите части се задържа около 130 дни.

Природното богатство и съществуващите ски писти и оборудване, автоматично превръщат Семково в курорт за масов ски туризъм и място за ваканция и почивка, популярно от години. Семково има седем ски писти с обща дължина от 4 км, обслужвани от осем ски влека. Тук се намират и два от входно-изходните пунктове на Националния парк “Рила”.

- реклама -