Илияна Йотова: Гневът на хората на улицата е справедлив

Илияна Йотова

Борисов има нужда, все пак, да изкара един цял мандат, но сериозно ще помисли как да го направи. Това заяви в село Баня вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от БГНЕС.

Вицепрезидентът участва в честванията по повод 140-годишнината на Баненската буна, втория етап от Кресненско-Разложкото въстание в село Баня, община Разлог.

„От две години предупреждаваме, че има сериозен и голям проблем с доходите на хората. Много сериозна бедност, с огромни дисбаланси в страната, съсредоточаване на населението и бизнеса само в 6 големи града в страната. Рано или късно този гняв щеше да избухне и сега сме свидетели на това”, коментира Йотова.

Според нея политиките и решенията, които удрят българина в джоба, са довели, по думите й, до справедливия гняв на хората и до протестите на улицата.

„Аз не вярвам в реакцията на властта, която казва, че има обективни закономерности, на които не може да влияе. Напротив – държавата винаги има лостове, с които да поддържа определено ниво на цени, така че тези тежести да бъдат по-поносими за хората. Дали държавата е чула тези протести, няма да стане ясно от участието в едно или друго телевизионно предаване или в пресконференция. Най-сериозният отговор ще получим с начина, по който ще бъде оформен държавният бюджет, с начина по който ще се приеме целият пакет – със законите за подпомагане на майките на децата с увреждания, с възрастните хора, на които едва ли 40 лв. добавка за Коледа ще им реши проблема”, добави Йотова.

Йотова изрази съмнение доколко властта се вслушва в гласа на протестиращите.

„Добре ще е към хората, които протестират справедливо на улиците, не се обвиняват, че стои една или друга политическа партия, а действително се вслушат в онова, което се казва”.

На въпросът дали Борисов се страхува, че няма да изкара целия мандат, вицепрезидентът отговори: „Борисов има нужда все пак да изкара един цял мандат, но вероятно сериозно ще помисли как да го направи”.

Вицепрезидентът коментира и признаването на българското гражданство на етически българи.

„Когато аз встъпих в длъжност имаше над 17 000 неразгледани молби. Проблемът е от години. Аз искам промяна на трите закона – за чужденците в България, Закона за българите в чужбина и за българското гражданство. Това са остарели закони. Много вратички са отворени, които водят до злоупотреби”, добави Йотова.