Илиан Тодоров област София концесионер Софийска вода Бели Искър

Илиан Тодоров: „Софийска вода“ постоянно вдига цените, а не желае да прави ремонти на яз. „Бели Искър“

През 1999 г. Столична община отдава на концесия яз. „Бели Искър“ на „Софийска вода“ за срок от 25 години. Плащанията по концесионния договор от страна на Софийска вода постъпват изцяло по сметка на Столична община. Явно е, че концесионерът „Софийска вода“ желае единствено да печели на гърба на българите.

Концесионерът постоянно повишава цените на водата за крайните потребители, а когато има нужда от ремонтни дейности на използваните съоръжения, същите трябва да бъдат извършени от и за сметка на гражданите и държавата, а не от онзи, който печели от тях от продажбата на вода – „Софийска вода“.

Това заявява областният управител на Софийска област Илиан Тодоров в позиция, разпространена до медиите.

Той посочва, че именно затова министър-председателят Бойко Борисов резолира писмото от главния прокурор Сотир Цацаров не до Областния управител на Софийска област, а до министрите на икономиката, на екологията, на регионалното развитие и до кмета на София, които да предприемат незабавни мерки и да изпълнят препоръките по възможно най-бързия начин.

Искат да ми прехвърлят чужди отговорности и дългогодишната безотговорност на държавата относно яз. „Бели Искър”, подчертава Тодоров. Кой е по-удобен за прокурор от Областния управител, излъчен от ПП „Атака“, заявява той.

Язовир „Бели Искър“ е публична държавна собственост с предоставени права на управление на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, в изпълнение на указания на Върховна административна прокуратура от 18.01.2017г. Ето и защо днес от Прокуратурата на Република България твърдят следното: „Съставен е акт на министъра на регионалното развитие заради бездействие и липсата на ремонт на стената. Актът е от месец август 2017 година. Стартирано е административно производство.“

„Въпреки че яз. „Бели Искър“ не е собственост на Софийска област, съм готов да избера проект за укрепване на стената на язовира. Готов съм и да предприема ремонтни дейности, единствено когато официално получа подобен проект, нужното финансиране за СМР и щатни бройки за експертен състав, който да осъществява техническата експлоатация на язовира и съоръженията към него. Все някой трябва да оправи тази бъркотия и дългогодишното „измъкване“ на редица министри, кметове и държавни служители като цяло“, заявява Тодоров.

- реклама -