Илиана Раева, мерки
Снимка: БГНЕС

Илиана Раева: Мерките доказват, че работят, в пандемия се взимат решения, които засягат цялото общество

В условия на пандемия се взимат решения, които засягат цялото общество. Водещото и първостепенното в тях е здравето и живота на хората. Всеки един от нас понася трудностите в ковидкризата.

Това написа в профила си във Фейсбук президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.
Всяко решение, било то и спорно за част от обществото, трябва да бъде ръководено от мисълта за здравето ни и живота ни. И всеки един от нас трябва да разбере, че когато на риск са изложени те, няма друго правилно действие освен ограничаване физическото взаимодействие между хората, а оттам и разпространението на вируса.

Мерките доказват, че работят.

В цял свят те са основното в днешното ни ежедневие. Без никакви изключения. Защото всяко изключение се превръща в норма, която струва животът на хората, пише Раева.
Ако е невъзможно по-либералните мерки да бъдат спазвани е необходимо те да бъдат затегнати, независимо от това дали говорим за икономика, бизнес, спорт, култура. Трудностите са факт, за страдащите от загубата на близки, за хилядите медици, които вече година са неуморими бойци срещу вируса. Те и милионите сълзи, въздишки и молитви за спасение трябва да ни водят. Защото икономика се възстановява, макар и трудно. Защото животът е този, който не може да бъде върнат. Колкото и да искаме, каквото и да правим. Не става дума за избор, за приоритети различни от здравето на всеки човек.

Нямаме друг избор освен това, което е правилното и хуманното.

Не трябва да избираме между образование и здраве, между забавление и здраве, между икономическа сигурност и здраве. Ако си зададем въпроса кое предпочитаме, дали да посрещнем следващите плащания с известна трудност или хората, които обичаме да бъдат живи и здрави, няма да се замислим и за миг. Защото образование се компенсира, време за забавления и любими компании ще има, но когато ги няма хората, нищо друго няма значение.
И все пак трябва да си отговорим на въпроса кое е най-важното след здравето. Отговорът на този въпрос е логичен и ясен за всички ни – образованието на децата ни, спортът, в който влагаме емоция и страст и културата, която лекува душите ни.
Образованието, спортът и културата ни правят по-добри, по-смели, изграждат ни като личности, като хора.
Пълният текст на публикацията на Илиана Раева вижте тук:

- реклама -