Илхан Кючюк: Двустранният въпрос между България и Северна Македония трябва да бъде разрешен

Двустранният въпрос между България и Северна Македония трябва да бъде разрешен. Има формулирани конкретни предложения, формулирани като 5+1, от българската страна съвместно с европейските институции. Те са на вниманието на властите в Скопие. Те възнамеряват да дадат отговор в съвсем кратък срок. Не виждам основания защо да не се разговаря допълнително по тях.“ Това каза за БНР eвродепутатът от „Обнови Европа“ Илхан Кючюк.

„Има пътна карта, има 6 условия, които България е сложила на масата.

Предстои да се отговори от македонска страна на тях. Говорим за инфраструктурни проекти – някои от тях вече се развиват. Тоест, нека да кажем – България да преразгледа своята позиция на база това, което беше постигнато през последните години“, допълни още Илхан Кючюк.

За да не остане регионът в сивата зона, той трябва да се превърне в интегрална част от съюза. Явно е, че трябва да бъдат дадени сериозни гаранции, че договорът от 2017 г. ще бъде спазен“, каза той.

„Разговаряйки за историята, на мен ми се струва, че ще загубим разговора за миналото.

Осъзнавам, че историческият разговор е много важен, но и разговорът за бъдещето е много съществен. И ми се иска новото правителство да гледа на Република Северна Македония не като на проблем, а като на стратегически ресурс. Да имаме план-програма, външнополитическа и тези идеи, залегнали в програмата, да бъдат сериозно финансово подплатени и да се използва включая европейския инструментариум“, коментира Кючюк.

„Огромна трагедия, която се случи на македонския народ.

Изживяват го всички, независимо дали са македонци, албанци, турци, босняци, сърби. Виждам огромната скръб в лицата на хората. Не правят изключение и политиците“, каза Илхан Кючюк.

- реклама -