Мустафа Карадайъ, ДПС, правителство, подкрепа
Снимка: БГНЕС

Илхан Андай: Октомври България ще бъде много по-близо до вицепремиер Карадайъ

„Ако ДПС си изпълни нормата, която Доган спусне, и Бойко Борисов си изпълни нормата, октомври България ще бъде много по-близо до вицепремиер Карадайъ, но с мандат на ДПС.

Дали ПП и ДБ биха склонни да се прегърнат с ДПС?

На тези избори това е по-малко възможно. Но едни избори през пролетта на 2023-та ще доближат ДПС и до другите играчи.“

Тази прогноза направи пред БНР журналистът Илхан Андай от сайта „24 Родопи“.

Реториката до 2 октомври ще бъде една, след това ще звучат други песни – евроатлантическа коалиция, национално отговорна коалиция, посочи той.

„В предизборното говорене ДПС ще си остане същата змия, която никой не иска да прегърне и да влезе с нея през портата на властта.

Но още във вечерните часове на 2 октомври отборът на Мустафа Карадайъ ще се окаже по-малко токсичен в сравнение с ноември 2021-ва, за всички онези, които ще получат право на уравнение за ново правителство, особено за Бойко Борисов.

Това е различното от всички вотове през 2021-ва и сега – по отношение на ДПС.“

По върховете на ДПС дишат с умерен оптимизъм и очакване Доган да не ореже сериозно кандидатските листи, отбеляза Андай.

„С изключение на „Възраждане“, където рахатът е очевиден и е на макс, заради очаквания сериозен ръст,

другите основни играчи се движат пакетно в две групи – на умерените оптимисти и на тези, които почти са наплашени от това, което ще се случи на 2 октомври.

ДПС е в този пакет на умерените оптимисти, в който са още ПП и ГЕРБ“, смята Илхан Андай. По думите му „този път ДПС се виждат много по-близо до властта“.

ДПС трябва да разчита на обща пасивност и на активността в смесените райони, на подкрепа от Турция, в листите на конкурентите да няма етническо присъствие на избираеми места,

както и Пеевски да е в добра форма, за да се разширят електоралните територии, поясни журналистът, който акцентира върху „разширяване извън депесарските райони“.

- реклама -