Икономисти: Заради COVID-19 Бюджет 2021 е различен 

10 млр. лева дефицит за две години е нещо, което не се е случвало. Но то е провокирано от кризата. Бюджетът е различен заради COVID-19 кризата.“ Това заяви в ефира на БНТ икономистът Петър Ганев по повод Бюджет 2021.

Икономистът проф. Гарабед Минасян заяви, че при такава ситуация не е лесно да се формира бюджет, защото тя се променя бързо, което налага и промяна в бюджета.

„Политиката трябва да е гъвкава“, смята още той. По думите на Ганев голяма част от разходите са записани като единични, въпреки че няма да са такива. В тази графа са включени пенсиите и детските надбавки, добави още той.

„Трябва да се съгласим, че този бюджет няма да остане така за цялата годината. COVID-19 се използва много повече и за неща, които не са свързани. Думите са красиво подредени, а действията ги няма. Например се обръща голямо внимание на чуждите инвестиции, които е съмнително дали ще дойдат, но не се обръща внимание на изтичането на български капитали в чужбина. Няма и дума за публичните инвестиции, няма и ангажименти за тях“, заяви проф. Минасян и добави, че именно това създава спокойна среда за бизнеса.

По думите му публичните инвестиции са свързани с обществени поръчки, а това буди съмнение за големи корупционни практики и затова правителството се пази от тях.

- реклама -