Икономистът Васил Велев пред FN: Вдигането на минималната пенсия ще отключи сивия сектор

Вдигането на минималната пенсия на 200 лева ще отключи сивия сектор и ще демотивира хората да плащат реалните осигуровки. Има бюджет, който трябва да се изпълнява и който предвижда нарастване на доходите на всички възрастни хора, заяви за Flashnews икономистът Васил Велев.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Васил Велев е български инженер, икономист, предприемач и общественик, председател на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ). През октомври 2015 г. е избран за председател на Международния координационен съвет на организациите на работодателите.

FN: Г-н Велев, как ще се отрази на икономиката увеличението на минималната пенсия на 200 лева?

Ние не знаем подробностите. Но идеята да нарасне само минималната от сегашния размер до 200 лева и да се сплескат пенсиите, не е добра. Защото се губи връзката между платени осигуровки и равнищата, на които са осигурявани хората. И ще става така, че на сиво, на светло, с квалификация и без квалификация, работил, неработил, накрая ще получиш една и съща пенсия.

работници-во-Скопје-работат-и-на-40-С-e1341879755356

Което ще демотивира хората да се осигуряват на реални доходи. Ще демотивира и работодателите да плащат по-високи реални осигуровки. И от друга страна, не е справедливо към тези, които получават малко над 200 лева. Те са работили повече, а сега ще получават еднакви пенсии.

FN: Смятате, че по този начин ще се засили сивата икономика?

Това е очевидно. Защото при различен осигурителен принос хората ще имат еднакви пенсии. Защо тогава да се осигуряват въобще?

FN: Какво трябва да се направи, за да бъде и реалистично за бюджета, и справедливо за хората?

Според нас трябва да се изпълнява приетият бюджет. Ако 51% от гласоподавателите бяха гласували за 300 лева пенсия, да изпълним такова обещание. Но за него колко процента са гласували – около 8%. Очевидно такова предложение не е подкрепено от хората. Имаме приет бюджет, в който е предвиден ръст на пенсиите и то на всички, не само на най-ниските. И трябва да се спазват пропорциите, за да имат стимул хората да се осигуряват хората на реални доходи, да имат стимул да увеличават осигурителния си принос. И да има справедливост.

FN: Все пак това не е ли глътка въздух за хората, които получават пенсии под 200 лева?

Това поощрява мързела. Кой има малка пенсия? Ние не говорим за болни хора, говорим за здрави хора, които не са работили. За да взимат малка пенсия, значи имат малък осигурителен принос. Или са работили в сивия сектор, или са работили малко нискоквалифицирана работа. Става дума за елементарна справедливост, не за нещо друго.

FN: Какъв съвет бихте дали на бъдещия кабинет – да преосмислят ли това решение?

Нашата позиция е ясна и тя е излагана многократно. Пенсиите трябва да съответстват на осигурителния принос. Трябва да има силна връзка между него и размера на получаваната сума. За да бъде това важен фактор за извеждане на сивата икономика на светло. А такива действия, които в момента се предлагат, вървят точно в обратна посока.

 

- реклама -