икономика конкурентноспособност индекс световен икономически форум

Икономиката на Швейцария е най-конкурентна в света, България отбелязва напредък

За девета година Швейцария е най-конкурентната икономика в света.

Това показват данните от Глобалния индекс на конкурентноспособността на Световния икономически форум (World Economic Forum).

Резултатите в класацията се изчисляват, като се съберат данни на национално ниво, обхващащи 12 категории – стълбовете на конкурентноспособността – които заедно представляват цялостна картина на конкурентоспособността на дадена страна. Те са: институции, инфраструктура, макроикономическа среда, здравеопазване и начално образование, висше образование и обучение, ефективност на пазара на стоки, ефективност на пазара на труда, развитие на финансовия пазар, технологична готовност, размер на пазара, бизнес сложност и иновации.

Десет години след глобалната финансова криза перспективите за устойчиво икономическо възстановяване остават изложени на риск заради повсеместния провал на лидерите и политиците да прокарат реформи, необходими за подпомагане на конкурентоспособността, и да стимулират производителноста. 

Това са някои от съществените изводи в доклада на световната организация за 2017-2018 година.

Конкурентоспособността на икономиките на 137-те изследвани държави се засилва, а не отслабва, като това се дължи на съчетаването възможностите на работната сила с адекватната защита на правата на работниците. Огромен брой работни места ще бъдат закрити в резултат на автоматизацията и роботизацията. От ключово значение е създаването на условия, които могат да отговорят на този икономически шок и които да подкрепят работниците през преходните периоди.

Данните също така показват, че причината, поради която иновациите често не успяват да повишат производителността, заради дисбаланс между инвестициите в технологии и усилията за насърчаване на нейното приемане в цялата икономика.

Швейцария е начело за девета поредна година, като през 2008 г. отстъпваше само на САЩ.

В тазгодишната класация на второ място се нарежда именно страната на неограничените възможности, следвана от Сингапур, Холандия и Германия.

Заедно с Швейцария Холандия и Германия остават стабилни съответно на първо, четвърто и пето място. Единствените промени в първите пет се отнасят до САЩ и Сингапур, които заемат втора и трета позиция. На другите места в топ 10 най-големият победител е Хонг Конг, който скача с три места до шесто място, Швеция, Великобритания  и Япония намаляват с едно място. След като Финландия държи стабилно на 10-то място, другият голям победител в топ 20 е Израел, който се изкачва на осем места до 16.

България отбелязва напредък.

Страната ни се изкачва с едно място и заема 49-та позиция, като при това е абсолютен отличник спрямо всички страни на Балканите, изпреварвайки включително Турция, която остава на 53 позиция.

Като основни проблеми пред бързото икономическо развитие на България са посочени корупцията и неефективната държавна администрация.

 

- реклама -