Снимка: twitter.com/tokyo2020

Игрите започнаха! Откриха 32-та Олимпиада в Токио

С една година закъснение и все още във вихъра на пандемията от коронавирус, най-накрая е време за Олимпиада.

Игрите в Токио най-накрая започнаха официално.

Над 11 000 атлети от 207 нации ще се състезават през следващите 16 дни. Целта – медал от най-голямото спортно събитие в света.

Когато преди година игрите бяха отложени с 12 месеца, организаторите казаха, че те могат да бъдат „светлина в тунела“. Човечеството още в метафоричния тунел, така че игрите наистина могат да бъдат лъч светлина – по същия начин, по който беше Евро 2020.

Защото и 32-та Олимпиада ще е уникална, така както бяха еврофиналите.

Маски, тестове, карантина, липса на зрители, и столица в извънредно положение. Плюс обществено мнение срещу игрите – на организаторите в Токио въобще не им е лесно. Атлетите трябва да спазват стриктни анти-КОВИД-19 правила, но и това не помага. В петък бяха обявени 19 нови случаи за заразени хора, свързани с игрите. Така общият брой нарасна до 106, от които 11 са атлети.

Токио Олимпиада откриване
Снимка: Twitter/#Tokyo2020

Тъжно е! На стадиона няма публика. Което е невероятно за откриване на Олимпийски игри.

На олимпийския стадион с капацитет 68 хиляди места имаше едва около 900 официални лица и 3500 журналисти.

Президентът на МОК Томас Бах и императорът на Япония Нарухито са във ВИП ложата. Сред официалните лица са още френският президент Еманюел Макрон и първата дама на САЩ Джил Байдън. България е представена от служебния министър на младежта и спорта Радостин Василев.

Организаторите почетоха паметта на всички жертви на коронавируса.

Междувременно пред стадиона има много хора, които протестират срещу провеждането на Игрите. До последно голям процент от японското население се надяваше, че олимпийските игри ще бъдат отменени заради увеличаването на броя на заразените с COVID-19.

Олимпиада, Токио 2020
Снимка: twitter.com/tokyo2020

Родната делегация е представена от 42 спортисти.

Знаменосци са Мария Гроздева и плувецът Йосиф Миладинов.

В дефилето на националните делегации страната ни излезе 152-ва. Това е така, защо държавите се представят по японската азбука, а винаги първа е Гърция.

 

Общо 206 са делегациите, които преминаха в „Парада на нациите“.

Снимка: Twitter/#Tokyo2020

Беше произнесена олимпийската клетва.

„По-бързо, по-високо, по-силно – заедно“. Това е слогана на тези летни олимпийски игри. Добавена е думата ЗАЕДНО, което е напомняне за тежкото разделение на хората по време на пандемията.

Текстът на клетвата беше актуализиран преди Олимпийските игри в Токио, като бяха добавени думи за равенството и антидискриминация.

„Обещаваме, че ще участваме в тези олимпийски игри, спазвайки правилата, по които се провеждат, в дух на честна игра и равенство. Ние сме ангажирани със спорт, свободен от допинг, измами и всякаква дискриминация. Ние го правим в името на честта на нашите отбори, при спазване на основните принципи на олимпизма и за промяна на света към по-добро с помощта на спорта“, прочетоха клетвата двама японски спортисти.

„Днес е момент на надежда.

Много е различно от това, което си представяхме, но нека се наслаждаваме, защото най-накрая след всички трудности сме отново заедно. Спортът отправя послание за солидарност, за мир и устойчивост. Това ни дава и надежда за бъдещето“.

Това каза председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах в реч, която беше в дух на солидарност и надежда..

„Не бихме могли да бъдем тук без нашите японски домакини, към които можем да изразим само преклонение и уважение. Изказвам на всички в Япония своята и на всички спортисти благодарност. Вие спортистите преживяхте труден период, в който не знаехте дали ще можете да тренирате отново и кога. Вие сте истински олимпийски спортисти и ни вдъхновихте в Международния олимпийски комитет да работим, за да проведем тези олимпийски игри. Чувството да бъдем заедно е светлина в края на тунела“, подчерта Томас Бах.

Олимпийския флаг беше внесен от атлети, представляващи всички континенти. Техните имена бяха пазени в тайна до последния момент от съображения за сигурност.

Флагът беше предаден на граждани на Токио, които са с голям принос в борбата с пандемията.

Всички участници в церемонията по откриването изслушаха химна на Международния олимпийски комитет.

Императорът на Япония Нарухито обяви игрите на XXXII Олимпиада в Токио за открити.

Със запалването на олимпийския огън беше даден и официалния старт на игрите.

Тази чест се падна на световната шампионка по тенис Наоми Осака.  Тя получи факлата от щафета от атлети, някои от тях с физически затруднения, на фона на музиката от „Болеро“ на Морис Равел.

Снимка: twitter.com/tokyo2020

За първи път в историята за поддържане на олимпийския огън се използва водород с цел опазване на околната среда.

На олимпиадата в Токио участие ще вземат около 11 хиляди спортисти от 206 делегации и 205 страни, а България ще бъде представена от 42 състезатели.

339 комплекта медали ще бъдат раздадени в Токио в 50 дисциплини и в 33 вида спорт.

Олимпийските игри ще продължат до 8 август.

- реклама -