ИГРА с награди – Пиша и говоря правилно! Местим стрелките на часовника напред

ИГРА с награди – Flashnews.bg съвместно с Академия „ Елит“ започва едномесечна кампания, свързана с общата ни рубрика „Пиша и говоря правилно“ . Традиционно всяка неделя публикуваме текстове, свързани с българския правопис и пунктуация, защото сме убедени, че грамотността има значение. В нея нашите партньори от Академия „Елит“ поставят малка задача, на която всеки от вас може да предложи решение в коментар под статията на страницата ни във Фейсбук. Правилният отговор ще бъде публикуван в текста, който излиза следващата неделя. След изтичане на четирите седмици, екипът на Flashnews.bg заедно с представител на Академия „Елит“ ще изтегли 4 награди чрез жребий. В жребия ще бъдат включени всички, които са предложили решение в коментар.

Наградите са 4 книги на български автори и ще бъдат изпратени до адрес, посочен от спечелилия.

Пожелаваме успех на участниците!

Пиша и говоря правилно! Местим стрелките на часовника напред. И днес преместихме стрелките на часовника напред, за да влезем в лятното часово време. Да припомним, че наречията назад, напред, нагоре, надолу, наляво, надясно, насам, натам се пишат слято.

Разделно обаче се пишат изрази като от горе до долу, от къде на къде, от тук на там, от време на време, от край до край. Но от ляво надясно, от горе надолу.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Във град Пиза се издига заплъшително наклонена кула. Постройката всъщност е канбанария към катедралата на града. Причината да стане известна, е една подробнос пропусната от инженерите през ХІІ век, които не са саобразили, че под основите ѝ има не стабилни земни пластове, подавали още при завършването на вторият етаж. Кулата е строена дълго време, тъй като през годините на нейното издигане, избухват воини и революций. Според учените, спирането на строителството е довело до слягане на земните пластове поради което тя не се е сринала още в онези времена.

В първото изречение предлогът трябва да бъде В, тъй като следващата дума започва с буквата Г. Редактираме наречието заплашително, правим проверка с корена плаша. Думата камбанария идва от камбана, редактираме подробност – проверката е подробности, веднага след това поставяме запетая, която ще огради обособената част. Причастието съобразили има представка СЪ- и корен образ, а прилагателното нестабилни се пише слято. В същото изречение думата е поддавали /не издържали на натиска/, има представка ПОД- и корен дава. Числителното вторият в изречението трябва да бъде с кратък определителен член – на втория етаж. Махаме запетаята след издигане, тъй като целият израз може да бъде заменен с тогава, проверка – тогава избухват войни. Съществителното име революции е в множествено число и се пише с двойно И, но Й в думата войни е в корена, затова се запазва. След учените в следващото изречение махаме запетаята – словосъчетанието е непряко допълнение и не се налага да се отделя със запетая. Ще сложим запетая пред сложния съюз поради което, който въвежда подчинено изречение.

Благодаря на всички, които участват в играта на сайта flashnews.bg и Академия „Елит“. Всеки, който коментира под статията, ще участва за наградите.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Предпочитана и утричана бутилираната вода се налага като беспорен фаворит на световният пазар сред напитките. Тя е станала не разделна част от живота ни и е едно от най голямите потребителски явления на нашето савремие. Засилената ѝ употреба, се свързва с идеята за намаляване на консомацията на беззалкохолните напитки, като следва да се отчете и факта, че е и достъпна в търгофската мрежа.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Участвайте в играта на сайта flashnews.bg и Академия „Елит“. Редактирайте текста и коментирайте на страницата на сайта flashnews.bg, така ще имате шанс да спечелите някоя от нашите награди! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

- реклама -