ИГРА с награди – Пиша и говоря правилно! Данъчните промени ще застрашат ли бизнеса?

ИГРА с награди – Flashnews.bg съвместно с Академия „ Елит“ започва едномесечна кампания, свързана с общата ни рубрика „Пиша и говоря правилно“ .

Традиционно всяка неделя публикуваме текстове, свързани с българския правопис и пунктуация, защото сме убедени, че грамотността има значение.

В нея нашите партньори от Академия „Елит“ поставят малка задача, на която всеки от вас може да предложи решение в коментар под статията на страницата ни във Фейсбук. Правилният отговор ще бъде публикуван в текста, който излиза следващата неделя.

След изтичане на четирите седмици, екипът на Flashnews.bg заедно с представител на Академия „Елит“ ще изтегли 4 награди чрез жребий. В жребия ще бъдат включени всички, които са предложили решение в коментар.

Наградите са 4 книги на български автори и ще бъдат изпратени до адрес, посочен от спечелилия.

Пожелаваме успех на участниците!

Министерството на финансите обяви пакет с данъчни и бюджетни промени. Бизнесът обаче определи като „несправедливост“ идеята за данък свръхпечалба.

Ето как се пише думата бизнес в сложните имена. По-голямата част от тях са посочени в речника на БАН като дублети /може да се пишат както слято, така и отделно/: бизнесабонат, бизнесадминистрация, бизнесдама, бизнесклимат, бизнесконсултант, бизнесплан, бизнесцентър и др. Да обърнем внимание на думи като бизнессекретарка, бизнессреда, където има двойно С.

Съществителни като бизнеселит и бизнесмен се пишат само слято.
Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Дървото на животът е един от особенно привлекателните вечнозелени претставители на домашната флора. Освен, че краси дома, то закриля семейството от нещастиа. Клонките му са дебели, а листата – месести, гладки и с характерен яркозелен цвят. Когато разтението е изложено на директна слънчева светлина, е вазможно листата му да предобият цвят с червеникъв отенък. Ако правилно се одглежда, дървото ще цъвти в бели и розови цветове, а височината му може да достигне над два метра.
Правилно е словосъчетанието дървото на живота /неговото дърво/, наречието особено се пише с едно Н, а в съществителното име представители има представка пред. Сложният съюз освен че не може да бъде разделян със запетая, редактираме и съществителното име нещастия. Разделяме прилагателните месести и гладки със запетая. Растението няма представка раз, а корен – расна. След светлина ще сложим запетая, защото затваряме подчиненото изречение, което е в първа позиция и редактираме думите възможно, придобият, червеникав, оттенък, отглежда и цъфти.

Благодаря на всички, които участват в играта на сайта flashnews.bg и Академия „Елит“. Всеки, който коментира под статията, ще участва за наградите.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Във град Пиза се издига заплъшително наклонена кула. Постройката всъщност е канбанария към катедралата на града. Причината да стане известна, е една подробнос пропусната от инженерите през ХІІ век, които не са саобразили, че под основите ѝ има не стабилни земни пластове, подавали още при завършването на вторият етаж. Кулата е строена дълго време, тъй като през годините на нейното издигане, избухват воини и революций. Според учените, спирането на строителството е довело до слягане на земните пластове поради което тя не се е сринала още в онези времена.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Участвайте в играта на сайта flashnews.bg и Академия „Елит“. Редактирайте текста и коментирайте на страницата на сайта flashnews.bg, така ще имате шанс да спечелите някоя от нашите награди! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ
https://uroci-kursove.com/
https://www.facebook.com/AcademiaElit/

- реклама -