игра

Игра помага да откажем алкохола и вредните храни

Психолози от британския университет „Ексетър“ са изобретили игра, която може да контролира желанието да консумираме алкохол и вредни храни.

Учените са убедени, че благодарение на играта, без тежки тренировки и строга диета, можем да намалим приема на калории с над 200 kcal на ден.

Мобилното приложение Food Training може да се изтегли безплатно и помога за достигане на идеалното тегло, категорична е професорът по когнитивна неврология Наталия Лоурънс.

Концепцията на Food Training е резултат от изследване, което трябвало да покаже как центровете на възнаграждение в човешкия мозък реагират на снимки на нездравословна храна. За целта учените комбинирали изображения с висококалорични храни или алкохол със „стоп“-иращи, вместо с насърчаващи отговори (Go). Така психолозите установили, че се активира моторната функционална зона на мозъка ни, която контролира движенията и реакциите и впоследствие намалява апетита за нездравословните храни и алкохолните напитки.

Диета

Проучване, проведено сред 83 души, е доказало, че ефектите от мобилното приложение съществуват не само на теория. Хората, които са играли играта само 4 пъти в седмицата наистина са намалили значително теглото си и са поемали средно по 220 kcal по-малко на ден. Това количество калории се равнява на голям шоколадов донът или половин шоколад.

- реклама -