Ига Швьонтек
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ига Швьонтек взе титлата на Ролан Гарос

Ига Швьонтек е новата шампионка на Ролан Гарос. Полякинята победи София Кенин с 6-4, 6-1 на финала в Париж. Първият сет беше равностоен, но във втория се обади травмата на Кенин в бедрото и тя не успя да окаже съпротива. Непоставената 19-годишна шампионка спечели 16 от последните 18 точки. Швьонтек триумфира след 83 минути игра.

В първия сет Ига Швьонтек проби два пъти Кенин, но и двата пъти американката веднага направи рибрейк. В третия път, в който това се случи обаче Кенин нямаше как да отговори. Иначе само за 8 минути шампионката поведе с 3-0, преди американката да изравни за 3-3. После се мина през 4-3, 5-3 и 5-4.

Вторият сет започна с пробив на Кенин, но полската тенисистка го върна незабавно, а после го затвърди. След третия гейм Кенин поиска медицинска помощ и прекара в съблекалнята няколко минути. Оттам нататък, тя се движеше трудно по корта.

Полякинята беше номер 54 в ранглистата преди началото на Ролан Гарос. Така тя става тенисистката с най-ниска позиция, спечелила трофея в Париж. Тя и първата полякиня, спечелил турнир от Шлема. При това го направи без да загуби сет.

„Не знам въобще какво се случва. Много съм щастлива, а и най-накрая семейството ми е тук. Пълна лудница. Преди две години спечелих трофей от Шлема при младежите. А сега го правя тук. Просто не мога да говоря от емоции“, промълви Ига Швьонтек преди награждаването.

- реклама -