сняг, студ, обстановка, време, прогноза

Идват сняг и студ: Ето какво време ни очаква тази седмица

Тази седмица зимата отново ще ни напомни за себе си и преваляванията в страната ще бъдат предимно от сняг. Той ще дойде и с понижаване на температурите, казват синоптиците.

„Ще има истински сняг за откриването на ски сезона. Единственото, което ще бъде нужно през следващите дни, е ски пистите в курортите ни да бъдат отъпкани“, каза пред bTV климатологът проф. Георги Рачев.

Валежите в южната част на страната ще продължат и в началото на новата седмица, но вече ще бъдат от сняг.

Проф. Рачев успокои, че обстановката в районите, които бяха поразени от унищожителни наводнения този уикенд, ще се успокои.

По думите му бедственото положение на места е резултат от комбинацията между времето и валежите, които на места са достигнали 120 л/кв.м и лошото състояние на дигите и речните корита.

През следващите дни температурите ще продължат да се понижават и ще бъдат по-ниски от средните за месец декември.

„Около 17 декември отново има възможност да завали, а около 21-22 декември има един много неясен средиземноморски циклон. Ако имаме снежна Коледа, ще бъде благодарение на него“, каза той.

Междувременно в някои планински проходи вече започна да вали сняг, има опасност от навявания. Сняг и мъгла има по високите части на Шипка. Такава е ситуацията и на Прохода на Републиката, съобщиха от областното пътно управление.

По пътя за Казанлък мъглата вече се разкъсва и видимостта е по-добра, но пътищата са мокри и трябва да се шофира с повишено внимание.

Проходите у нас са отворени, но при зимни условия. През Шипка е забранено преминаването тежкотоварни автомобили над 3,5 тона.

Същото важи и за панорамния път, който свързва Бузлуджа с Шипка. Температурите са отрицателни.

- реклама -