Идва ли краят на олинклузива по морето ни?

Идва ли краят на олинклузива по морето ни? Заради поскъпването на храните, хотелиери не предлагат олинклузив в офертите за следващата година. Това твърдят пред БНТ от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Варна.

Други експерти в бранша обаче казват, че за да сме конкурентни на туристическия пазар, трябва да предлагаме олинклузив. „Има общо неразбиране какво е олинклузив и какъв е смисълът от него. В Турция например има много хотели, които предпочитат олинклузив стратегията, защото те се намират насред нищото. Няма какво наблизо да се види като забележителност и затова услугата им е съсредоточена върху задържането на туристите изцяло в комплекса.

Гърция отхвърли на повечето места олинклузива, защото гърците ценят своите таверни и заявиха, че искат да запазят местната икономика с тях. Нашите черноморски комплекси са създадени на база олинклузив, наричахме го пълен пансион, защото нямаше къде да се хранят гостите извън хотела. Олинклузива го има в България повече от 60 години и ще продължи да го има, където услугата работи в полза на хотелиерите“, каза Румен Драганов – директор на Институт за анализ и оценка на туризма в „Денят започва“.

„В жестока конкурентна борба сме в туризма. Който е по-добър и който умее, печели посетители. Конкуренцията е съотношението цена-качество трябва да бъде много добро и рекламата да върви от уста на уста. Посетители да препоръчват на свои близки и познати мястото“, каза Драганов.

- реклама -