Палмира

ИДИЛ с приходи от $ 1 млрд. за миналата година

Терористичната групировка Ислямска държава“ е получила приходи от 1 милиард долара за миналата година. Това съобщи помощник-финансовият министър на САЩ Дениъл Глейзър.

„ИДИЛ получава доходи от продажбата на нефт и газ, от външни дарения, трафик на хора и, както и по-рано – от слагане на ръка върху банкови сметки. Според нашите оценки, приходите на ИД са около 1 милиард долара през 2015 година. Половината от тях са от продажба на петрол предимно на териториите, контролирани от бунтовниците“

Днес бойни самолети на либийското единно правителство извършиха въздушни удари срещи позиции на „Ислямска държава” в Сирт. Градът, от чийто регион е родом покойният диктатор Муамар Кадафи, е главен за джихадистката групировка в северноафриканската страна.

Ударите са били съсредоточени около конферентен център, който е команден пост на „Ислямска държава”, се допълва в изявление на правителството. Военноморските сили на новата власт от своя страна съобщиха, че крайбрежието на Сирт е под техен контрол.

Единният кабинет, признат и подкрепен от ООН и Запада, през последните 2 месеца се опитва да установи централизиран контрол в Либия. В държавата цари политически хаос от свалянето и убийството на Кадафи през 2011 година.

Различни ислямистки групировки действат в страната. От края на миналата и началото на тази година „Ислямска държава” съсредоточава все повече от силите си в Либия заради множеството военни поражения на групировката в Сирия и Ирак

- реклама -