Закуската по време на пости е първото предизвикателство, с което се сблъскваме.
Особено за тези, които за пръв път постят и обикновено се хранят за закуска със сандвичи, тостове, тестени закуски.
Закуската олицетворява инерцията, по която обикновено се пускаме, с която се съгласяваме от удобство и най-вече предизвикателството към дълбоко вкоренени навици на хранене.
Тази инерция заплашва постите от самото начало, затова трябва да бъдем подготвени подобаващо. Вариант, към който голяма част от постещите стигат, е да не закусват изобщо.
Това допълнително стресира организма и го лишава от определени хранителни вещества, които е добре да приема точно сутрин.
Постна баница с ябълки
Продукти:
9 бр. кори за баница
800 гр. ябълки
100 мл. олио
50 гр. орехови ядки
1 с.л препълнена канела
200 гр. – кафява захар
Начин на приготвяне:
Ябълките измиваме, почистваме от семките и кората – настъргваме ги на едро ренде.
В тенджерка загряваме 1 с.л растителна мазнина и задушаваме настърганите ябълки. Когато течността им започне да се изпарява (след около 3-4 минути), добавяме канелата и кафявата захар. Добре е сместа да не става много суха. Оставяме я настрана да изстине.
Върху кората капваме по малко олио (най-удобно е да се намазнява с четчица) и слагаме равномерно от сместа. Колко да се сложи е донякъде въпрос на вкус, но да речем около 2 препълнени супени лъжици. Навиваме листа на пуричка. Ако желаете тя да стане по-дебела, можете да завиете тази пуричка в друг лист, приготвен по гореописания начин. Аз ги оставям малки, за да са удобни за хващане от детето.
Печем в умерена фурна (около 190 градуса) до кафява коричка, в предварително намазнена тавичка (или върху хартия за печене), като леко намазняваме баничките и отгоре.
След като изстинат, ги нарязваме, а можем да поръсим с пудра захар. Но, честно казано, са перфектни и без нея.