София диша фестивал градска култура

Идете ги вижте! Столицата затваря улици за автомобили, но дава пространство на младите артисти в „София диша“

Интересувате се от приложни или визуални изкуства, музика или кино? Градският фестивал  „София Диша“ е точно за Вас! Той ще се проведе за осма поредна година в последните съботи и недели на месеците юни и август – 24/25-ти юни и 26/27-ми август 2017г.

Събитието тази година ще се състои на площада пред храм-паметника „Александър Невски“

Програмата обединява най-различни визуални и сценични изкуства, литература, социално-образователни инициативи, екология и дори спорт.

Досега фестивалът се провеждаше всяка неделя от месец август, обхващайки зелени зони, паркови пространства и ключови улици в центъра на града. Това лято идеята е той да се разшири и да стане част от културната програма по подготовката на българското председателство на ЕС в първата половина на 2018-та година.

Посетителите ще наблюдават планираните концерти, изложби и прожекции от програмата на фестивала в „Творческа зона“. В „Спортна зона“ на разположение ще бъдат предоставени различни спортни съоръжения и артикули, ще се проведат и открити уроци в подкрепа на здравословния начин на живот. Българските художници, приложници и дизайнери са разпределени в базарната зона. Организаторите са определили и специално място за Вашите деца в „Детска зона“. Там те ще се запознаят с различни образователни, възпитателни и развеселителни дейности в подкрепа на каузата срещу насилието на деца. За първи път тази година в „Базарната зона“ ще са представени изложбите на артистите, взели участие във фестивала. Ако искате да се срещнете със своите приятели и да разпуснете „парата“ от натоварената седмица, зона „Релакс“ ще ви предостави всичко необходимо.

Също за първа година „Зона България“ ще стане част от програмата на фестивала, където посетителите ще могат да се докоснат до българските традиционни занаяти, музика и танци.

Акценти от програмата на София Диша за 24 и 25 юни:

Творческа зона:
– Кинопавилион: прожекция на новата Лятна програма на фестивала за късометражно кино Future Shorts на 24 юни, от 17:00 ч, 19:00 и 20:30 ч.;
– Музикална сцена: смесица от перуанска музика и джаз с Ritmos Negros; „Вокализирай това“ – проект на Миша Илиев, представящ интересни изпълнители, изучаващи поп-рок пеене; най-новото попълнение в музикалния лейбъл Homeovoxmusic, младата и талантлива VICK;  Остава; Точка БГ, балканска психеделия с Котарашки, рок музика с младата българска банда Innerglow и др.
– Мобилна книжарница – „Думи на 4 гуми“ ще срещне гостите на фестивала с писателите: Димитрис Георгиев, Емануил А. Видински, Рене Карабаш,  Милен Русков, Михаил Вешим,  Васил Панайотов, Константин Трендафилов; Димана Йорданова, Петър Чухов ,Николай Терзийски, Иво Сиромахов и др.;
– Артбук България представят изложба на 50 български артисти, работилница за създаване на „завършен герой за игра от 3D модел до анимация;
Детска зона:
– Творчески работилници по програмиране за деца със SoftUni Kids; роботика с MindHub; Джагадамба ще представят приключения за развиване на креативността
у децата; Образователна програма на DigitalKidZ® Клуб е базирана върху игровия метод и подкрепя децата да развият своята емоционална интелигентност и дигитална грамотност; музиката на Radio Family и др.

Спортна зона ще представи демонстрации и уроци по: йога, айкидо, джу джуцу, джодо и айдо и карате.

Фестивалът за градска култура „София диша” е част от Календара на културните събития на Столична община.

- реклама -