карикатури изложба Шипка 6 карикатуристи

Идете ги вижте! 42 карикатуристи на изложба на „Шипка“ 6

Трайко Попов: Интернет разширява хоризонта на карикатуристите

Нашите карикатури са без думи. Ние директно въздействаме на психиката на зрителя, който ги вижда и веднага реагира на тях. Внушението е визуално, то е много бързо отколкото, ако трябва нещо да се прочете.

Това заяви карикатуристът Трайко Попов след откриването на 42-та Национална изложба на карикатурата на “Шипка” 6.карикатури

Вече имаме по-широк хоризонт – имаме интернет, освен вестниците, има телевизия, и можем да стигнем директно до нашите почитатели като винаги има директна връзка Това обогатява карикатурата, дава ни широки хоризонти и знаем точно как да реагираме.карикатура

Вече можем да правим не по една, а по две карикатури в деня, когато има някакво събитие. Това, защото в нас и без това обстановката е такава, че се сменя постоянно. Получаваме обратна връзка от нашите зрители. Аз например имам страница във Фейсбук, която има 100 000 посетители. Това ми дава възможности, вдига ми самочувствието, каза карикатуристът.

  карикатури

Той подчерта, че в карикатурата няма граници – границите си ги поставя авторът. Той трябва да си постави някакви граници и да изобразява обекта си така, че да не го ощетява, да не го обижда, да го поднесе по хумористичен начин, с малко ирония, без да се стига до конфликт, защото ако една карикатура е груба и агресивна, тя неминуемо предизвиква агресия и у другата страна.карикатури

Ние реагираме на това, което става около нас, понякога по-бързо, друг път по-бавно. Единственото, което един художник трябва да има, за да стане карикатурист, е чувство за хумор, каза още Попов. Дори някоя много просто нарисувана карикатура, като е направена с чувство за хумор или виц както ние казваме, въздейства веднага.

Карикатуристът Ивайло Цветков разказа, че в тази Национална изложба са се включили 42-ма карикатуристи с 250-300 карикатури.

Карикатуристът, според Цветков, се ражда. Има много художници, но не могат да правят карикатури. В нашата гилдия пък има много хора, които не са художници, но са добри карикатуристи, защото са родени с това хумористично мислене, което е задължително. За мен винаги е било по-важно да присъства “вицът”. Дори човек да е нарисувал нещата по-несръчно или наивно, за мен е по-добрият вариант е да има идея.карикатури

Според него всичко подлежи на карикатура, ако заслужава, не самоцелно. Всеки човек и всяка ситуация заслужава. Правенето специално на карикатура на жени е по-щекотлива тема, защото някои дами се притесняват от това, признава Цветков. Проф. Доньо Донев се беше отказал навремето да рисува портрети на жени. Бих се замислил, ако трябва да направя карикатура на една красива жена, защото на всеки може да бъде направена карикатура.

Карикатурата не трябва да бъде обидна, може да линчува и бичува, да жили и щипе, обаче трябва да го направи с артистични средства, със свойствата на афоризма и гега, не трябва да бъде директно. Не трябва да си мразиш персонажа, който рисуваш. Ние също си имаме своите предпочитания като политици, но това не трябва да личи. Може да не обичаш някой персонаж, но това не трябва да личи в карикатурата, разказа още Цветков.

Снимка: БГнес
Снимка: БГнес
Преди откриването на изложбата бяха връчени станалите традиционни награди за карикатуристи.

За “Кавалери на карикатурата” бяха отличени авторите Велин Андреев, Генчо Симеонов, Иван Веселинов, Милко Диков, Стоян Дуков като всички те получиха и специални дипломи.

Снимка: БГнес
Снимка: БГнес

Отделно бяха раздадени и тематични награди – Наградата на националния сатиричен театър получи Валентин Георгиев, наградата на в. “Стършел” получи Маргарита Янчева, наградата на БЧК взе Валери Александров, наградата “Рога и копита” получи Никола Георгиев – Кайо, който получи 500 лв., половин рог от лопатар и плакет.

Снимка: БГнес
Снимка: БГнес

Наградата на националния омбудсман получи Светлин Стефанов от Трявна. Наградата на Дома на хумора и сатирата и покана за изложба там получи отново Маргарита Янчева. Наградата за еротична карикатура получи Милко Диков. Наградата на Столична община “Доньо Донев” взе Трайко Попов.Награда за цялостно творчество получи Иван Веселинов, а голямата на награда на Съюза на българските художници взе Ивайло Нинов.

- реклама -