Ислямска държава с нов военен главатар

‘Ислямска държава” е с нов военен главатар. Той заменя убития при антитерористична акция Тархан Батирашвили (бивш грузински военнослужещ) с прозвищвто Абу Умар аш Шашани. ИРНА е получила информацията от източник в службите за сигурност на иракската провинция Найнава.

Изборът на таджика Гулмурод Халимов

за военен ръководител на ИД не било съобщено официално, тъй като ислямистката групировка се опасявала, че той ще се превърне в мишена на удар от въздуха. Повечето високопоставени водачи на ИД се намират в Сирия, в Найнава били едва някои от тях. Ръководството на джихадистките бойци било поверено на лица от втория и третия ешелон, а всички те заради опасения, че може да бъдат разкрити и унищожени, водели потаен живот и рядко се появявали публично – съобщил, настоявайки за анонимност, източникът на ИРНА.

Халимов щял да отговаря за военното ръководство в ИД. Както и преди, групировката се олицетворява от провъзгласения за халиф Абу Бакр ал Багдади, за когото нееднократно бе съобщавано, че е тежко ранен и дори убит. Но това така и не бе потвърдено.

- реклама -