ЮНЕСКО

Ирина Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ООН

Ирина Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ООН. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди днешното извънредно заседание на Министерския съвет.

Правителството препотвърди номинацията на Бокова след като в последните дни се появиха спекулации, че страната ни ще издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

Според премиера Бойко Борисов в последните дни са се разразили „доста пристрастия, писания, коментари, анализи“ за това какво ще е крайното решение на кабинета.

„Поканих г-жа Бокова да дойде днес, но тя ми отговори, че има по-важна работа в ЮНЕСКО. Това не ми направи добро впечатление, защото когато си кандидат за генерален секретар на ООН от една държава и дадено правителство те е номинирало, и държах да кажа в нейно присъствие. Предишното правителство положи много усилия и работи много активно, особено Вежди Рашидов за избирането на г-жа Бокова в ЮНЕСКО. Положихме огромни усили”, каза Борисов.

Борисов дава срок на Бокова до 26 септември

„Няма как след 26-ти, ако Ирина Бокова не е първа или втора, да водим тази тема. Тогава ще преценим всички заедно какво да направим. Пожелавам успех на г-жа Бокова до 26-ти, цялата подкрепа на Външно министерство, на всички наши посланици, г-н Плевнелиев, Бъчварова, Митов ще бъдат в ООН, коктейл даваме в нейна чест, да я представяме. До 26-ти е така, но след като се опитат да ме атакуват мен и да счита, че аз влизам в някакви игри, а аз не влизам, който не познава, знае, че аз много се съобразявам, но няма как след 26-ти, ако не е първа или втора, да водим тази тема. Тогава ще преценим всички заедно какво да направим”, добави премиерът.

Ако Бокова беше кандидат на ГЕРБ, да съм я отзовал отдавна

„Ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, аз да съм го отзовал много отдавна. Така като направих с външния министър Румяна Желева, когато не се представи добре“, каза премиерът.

„Пред теб има 5-7 човека – изпревари ни Македония, изпревари ни Сърбия в определени класирания, но ние защото предишните са го предложили, ние сме го потвърдили. Получих коментари, че ние едва ли не сме щели да провалим тази кандидатура, за да издигнем някой друг“, коментира още той.

„Дори спекулата, че трябва да е жена от Югоизточна Европа, това не е писано правило. Когато едно правило не е писано, то може да се нарушава. Накрая, когато всичките консултации минават, може да се окаже, че е жена, ама не от Югоизточна Европа, или е от там, но не е жена. Тогава могат да направят компромиси. Отдавна половете в света са равни. И на нас са ни препоръчвали, колкото може повече жени, но, ако имаш един мъж за по-добър пост или жена, избираш него”, каза Борисов.

Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО, беше издигната на 11 февруари 2016 г. за поста генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България в ООН.

Мандатът на настоящия генерален секретар на ООН Бан Ки Мун изтича на 1 януари 2017 г.. Според правилата за избора на негов наследник, претендентът трябва да събере 9 гласа „за“, включително на всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. След това името на кандидата ще бъде внесено за утвърждаване в Общото събрание на ООН.

- реклама -