IBNA: България привлича руски туристи с религиозни обиколки

Министерството на туризма на България ще създаде нови религиозни маршрути, чрез които се надява да привлече повече руски туристи за поклонение в светите места на страната, съобщава Balkan Insight.

България работи съвместно с Руската федерална агенция по туризъм и Руската православна църква за разработване на специална туристическа програма за руснаците, озаглавена „По българските маршрути на паметта“.

От София съобщиха, че интересът към религиозен туризъм в страната се е увеличил, като през 2017 г. религиозни обекти в страната са посетени от няколко групи поклонници от Москва и Екатеринбург.

„Руските туристи демонстрират значителен интерес към културните и исторически обиколки на страната, включително многобройните църкви, манастири и религиозни празници“, се казва в изявление на Министерството на туризма в София.

Религиозните маршрути, съставен в партньорство с руската църква, ще включва най-популярните манастири в България като тези в Рила, Бачково и Троян.

Според Министерството на туризма друго място, което привлича хиляди руски туристи, е къщата и църквата на легендарната българска ясновидка Баба Ванга живописното село Рупите в Югозападна България.

Сляпата мистичка, която почина през 1996 г., е била посещавана от много български и бивши съветски лидери, включително Леонид Брежнев.

„Ванга е изключително популярна и обичана в Русия, а за руснаците нейното име и всичко свързано с нея носи специален магнетизъм“, твърдят в София.

България и Русия ще се стремят да засилят туристическите си отношения на двустранния туристически форум в българския морски курорт Свети Константин и Елена през октомври, който ще се проведе в рамките на Дните на руската духовна култура в страната.

- реклама -