IATA, полети тест COVID-19

IATA поиска: Всички пътници с тест за COVID-19 преди полет

Всички пътници да се тестват преди полет за COVID-19.

Това поискаха от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

Международните пътувания са намалели с 92% спрямо нивата от 2019 г. Измина повече от половин година, откакто глобалната свързаност беше унищожена, след като страните затвориха границите си, за да се борят с COVID-19.

Оттогава някои правителства предпазливо отново отварят граници, но възстановяването е ограничено, защото или мерките правят пътуването непрактично, или честите им промени правят планирането невъзможно, обосновават искането си от IATA.

„Ключът към възстановяването на трансграничната мобилност е систематичното тестване на COVID-19 на всички пътуващи преди заминаването. Това ще даде на правителствата увереността да отворят своите граници без сложни рискови модели, без оглед на постоянните промени в правилата, наложени на пътуванията. Тестването на всички пътници ще върне на хората свободата им да пътуват уверено. И това ще върне милиони хора на работа “, каза Александър де Джуниак, генерален директор и главен изпълнителен директор на IATA.

Икономическите последици от срива на глобалната свързаност правят инвестицията в тестване приоритет за правителствата. Последиците ще са много тежки ако аавиационната индустрия – от която зависят най-малко 65,5 милиона работни места – се срине, преди пандемията да приключи.

И размерът на държавната подкрепа, необходима за предотвратяване на подобен колапс, се увеличава.

Очаква се вече загубите в приходи да надхвърлят 400 милиарда щатски долара и индустрията да отчете рекордна нетна загуба от над 80 милиарда щатски долара през 2020 г.

„Безопасността е основен приоритет на авиацията.

Ние сме най-безопасната форма на транспорт, защото работим заедно с правителствата за прилагане на глобални стандарти. Тъй като икономическите разходи, свързани със затварянето на граници, нарастващи ежедневно и перспективата от втора вълна на инфекцията, авиационната индустрия трябва да призове за обединяване на правителствата и доставчиците на медицински тестове, за да се намери бърза, точна, достъпна и лесна за работа система за тестване, което ще позволи на света безопасно да се свърже отново“, каза де Джуниак.

 

- реклама -