претоварването, Вера Су, кораб, спасителна акция

ИАМА: „Вера Су“ все още не се води потънал, може да бъде спасен, но през април

Корабособственикът все още не е обявил „Вера Су“ за потънало имущество. Това каза капитан Валентин Енчев от ИА „Морска администрация“, той посочи, че в четвъртък сутрин се очаква уреждане на правния му статус. Той може да бъде обявен за тотално погубен, тогава ще започне търг за избор на компания, която да го извади. Има и вероятност корабособственикът да предприеме действия по спасяването му, а такава операция не може да бъде извършена по-рано от април заради метеорологичната обстановка.

Държавата също може да се намеси пряко, ако корабът представлява заплаха за околната среда и водите.

Няма изтичане на товар от “Вера Су” в концентрации, които биха замърсили морската среда и биха повлияли на флората и фауната в района, заявиха на брифинг представители Морска администрация.

Три са основните версии за наводняването на плавателни съд. От Морска администрация не отрекоха, че има съмнения корабът да е бил умишлено наводнен.

80% от водата в машинното отделение е нахлула през тежката врата на кърмата заради лошо уплътнение. Машинното отделение се е пълнило с дни. Второ предположение е, че е имало пукнатина на преградата межди машинното отделение и баластните танкове.

- реклама -