Зинкин, Рибкин, дипломат, изгонен

И вторият изгонен руски дипломат напусна България

Вторият руски дипломат, който беше обявен за персона нон грата от МВнР, е напуснал днес България.

Това съобщава БНТ.

След шпионския скандал, при който бяха задържани шестима български граждани, МВнР обяви за персона нон грата двама руски дипломати. От Министерството на външните им дадоха 72 часа да напуснат страната, тъй като те имат имунитет и не може да бъдат арестувани.

Единият от тях вече напусна страната ни, а вторият не успя да го стори в посочения срок, след като беше диагностициран с коронавирус.

Александър Зинкин и Максим Рибкин са поредните дипломати от руското посолство, които бяха обявени за персона нон грата у нас след шпионския скандал.

Зинкин и Рибкин са първи секретари в посолството, каквито са и повечето изгонени от страната дипломати на Русия в последната година и половина.

Александър Зинкин се споменаваше в записите на резидента Иван Илиев и съпругата му Галина, които прокуратурата разпространи в петък. Тя го пита за фамилията на човека, с когото трябва да се срещне в руското посолство, и я изговаря грешно като Зинякин, а мъжът ѝ отговаря, че е Александър.

Групата включваше и действащи военни. „Резидентът“- Иван Илиев е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация на Република България, НАТО и ЕС. Събраните доказателства от държавното обвинение срещу групата са 44 тома.

- реклама -