Дънекова, допинг министерство на спорта проби

И втората проба на Дънекова е положителна за допинг

От българската олимпийска делегация в Рио потвърдиха лошата новина, че лекоатлетката ни Силвия Дънекова е дала положителна допинг проба. От БОК допълват, че вече е отворена и проба Б, която потвърждава резултата от група А. Това е и първата положителна допинга проба изобщо на игрите до момента.

Дънекова е с временно спрени права като се очаква състезателят и МОК ще трябва да изразят своите позиции пред КАС.

Ръководството на българската олимпийска делегация в Рио бе уведомено, че  в допинг пробата на състезателката по лека атлетика Силвия Дънекова е  открито наличието на неспецифична субстанция.

Спортното министерство остро осъжда поведението на Дънекова

Министерството на младежта и спорта остро осъжда поведението на лекоатлетката Силвия Дънекова, се казва в съобщение на министерството. Недопустимо е по този начин да се руши имиджа на България и да се слага петно върху целия български спорт!

Силвия Дънекова и всичките ни олимпийци преминаха обстойно обучение в Националния антидопингов център за актуалните антидопингови правила на Световната антидопингова агенция (WADA) и Международния олимпийски комитет (МОК).
Атлетката бе тествана от нашата Антидопингова организация преди Олимпиадата, а след пристигането си в Рио де Жанейро отново даде проба, като резултатите от тези две проверки са отрицателни. На 1 август на Дънекова е взета нова проба, която дава положителен резултат за наличието на забранени вещества.

Кой е виновен

Преди началото на Олимпиадата Дънекова представи и програмата си за възстановяване на комисията за мониторинг и медицински контрол на спортистите, които ще участват на Летните олимпийски игри РИО 2016 г. и Летните параолимпийски игри РИО 2016 г. Оттук нататък отговорността за субстанциите, които е приемала състезателката е лично нейна и на лекаря, с когото работи. 

До 8 август на българските спортисти, които ни представляват на Олимпийските игри от нашия Антидопингов център са направени 62 уринни и 5 кръвни теста. От международните спортни федерации и Международния олимпийски комитет са им взети още 29 проби. Някои от състезателите, които са с възможности за спечелване на отличие в Рио са подложени на до 4 проби в България и на до 6 проби от Международните федерации и МОК.
Борбата с употребата на допинг е сред основните приоритети на ММС и ние ще продължим тази битка, като категорично заявяваме, че ще бъдем безкомпромисни към всички, които нарушават правилата на честната игра и чистия спорт.

- реклама -