И в област Плевен обявиха бедствено положение заради чумата по свинете

Областният управител на Плевен Мирослав Петров обяви бедствено положение на територията на област Плевен във връзка с установените огнища на Африканска чума по свинете. Те са в частни стопанства в общините Гулянци, Никопол, Левски и Белене.

Бедственото положение влиза в сила от днес и ще продължи до 31 юли. При необходимост  срокът може да бъде удължен.

„Обявеното бедствено положение дава възможност за включването на по-широк кръг институции в дейностите по ограничаване разпространението на заболяването АЧС”, каза областният управител Мирослав Петров. Той подчерта, че стриктното спазване на набелязаните мерки, извършвани от отговорните институции, както и съдействието от страна на местните власти и стопаните е от изключително значение за ефективността на предприетите действия.

В заповедта си областният управител разпорежда органите на ОДБХ – Плевен да организират цялостната дейност по координация, взаимодействие и изпълнение на дейностите, свързани с евтаназиране на животните в засегнатите зони.

Полицаи ще охраняват всички входно-изходни пътища на населените места, където има регистрирани огнища на заразата.

Областният управител разпорежда кметовете на населените места в област Плевен да оказват пълно съдействие на органите на ОДБХ, ОД на МВР и РДПБЗН. В заповедта е записано, че при необходимост може да се потърси съдействие за използавенето на военни и техника на Министерство на отбраната.

- реклама -