коронавирус, Италия, КОВИД-19

И следващата седмица в София няма да се учи, затварят кина, театри и концертни зали

Затваряме училищата на територията на Столична община за срок от седмица, считано от понеделник. Това обяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова във връзка с предприетите мерки срещу разпространението на COVID-19.

Към момента решението е да се запази режим на посещаване на детските градини само при нужда.

Изисква се пълна дисциплина от страна на родителите и контрол от страна на медицинските служители. „При необходимост имаме готовност да засилим мерките, така че да се затворят детските градини, но към момента те остават да работят. Ограничават се командировките за и към София. Апелира се всички граждани да пътуват само при крайна необходимост за столицата и извън нея„, заяви Фандъкова

Кметът посочи, че е провела разговори с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, с който са обсъдили вариантите за онлайн обучение.

„От понеделник ще може децата и учителите да работят от вкъщи онлайн. Помолих директора на столичното регионално управление да направи справка. Като цяло учениците в София, над 90% и повече, разполагат с техническа възможност: таблети, компютри и телефони, с които могат да се включват, надявам се и учителите. Онлайн обучение, според възможностите“, обясни Фандъкова.

Затварят се и публични места: театри, кина, галерии, детски клубове и всякакъв вид клубове, концертни зали, за да може да се ограничи максимално събирането на хора. Всички периодични и временни пазари също ще бъдат затворени.

„Сега ще затворим и пазарите в Малашевци, Подуяне, на Националния стадион „Васил Левски“ – всички места, на които се струпват много хора“, посочи кметът.

Продължава дезинфекцията на всички пространства и институции. Ще се мият и всички контейнери с препарати, както и подлезите. Усилено продължава почистването и миенето на улиците, когато времето позволява.

 

- реклама -