И Симеон Дянков обвиняем по делото за ЕВН – ВИДЕО

Бившият финансов министър Симеон Дянков е поредния обвиняем за продажбата на дялове от ЕВН.  Той е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Дянков се яви в столичното следствие да се запознае с обвинението. Влезе и излезе без да каже нищо пред журналистите. Дянков е обвинен за престъпление по служба заради парите от продажбата на държавния дял в ЕВН.

Според обвинителния акт средствата от приватизацията на ЕВН е трябвало да отидат в Сребърния фонд, но те са попаднали в бюджета по разпореждане на Симеон Дянков.

5245224Обвинението

Дянков е обвинен за това, че в периода май 2011 г. – юни 2011 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, в съучастие с Иво Прокопиев – Дянков като извършител, а Прокопиев като подбудител, е превишил властта и правата си, с цел да набави облага за „БУЛБРОКЪРС“ ЕАД в размер на 1 276 618.85 лв.

Престъплението е свързано с приватизацията на държавна собственост. От деянието са настъпили немаловажни вредни последици за Българската държава – 20 829 200 лв. имуществени вреди.

„Според СГП Дянков не е действал сам, а е имал съучастник Иво Прокопиев. Има документи, че е имало съучастие между двамата. Прокопиев – е давал съвети и разяснения на Дянков точно по този начин да бъдат продадени 33% държавни акции на ЕВН. Нанесената щета е за над 20 млн. Това е щетата заради занижаването на цената. Разследването продължава“, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Няма организирана престъпна група. Прокопиев и Дянков са съучастници в престъплението по служба, извършено от Дянков. Обвинението към Трайков е за безстопанственост, тъй като той по това време е имал други задължения. Ние считаме, че ще постигнем обвинител присъда и за тримата“, каза Арнаудова.

Арнаудова каза още, че двамата са създали Държавната консулидационна компания. Тя поясни, че е има гласови доказателства за заговора между двамата и има и писмени такива, но не даде повече подробности.

Адвокат на Дянков е Марин Марковски.

Дянков беше призован да се яви на 18 януари, но явно е успял да се върне по рано от САЩ, където живее със съпругата си. От прокуратурата първоначално обявиха, че не могат да го открият на адреса му в София и ако не успят, ще го обявят за издирване. Той обаче веднага се свърза с разследващите и заяви, че ще съдейства по всякакъв начин.

 

 

 

- реклама -