ваксини
сн. БГНЕС

И швейцарският регулатор разреши ваксината на „Пфайзер“/“Бионтех“

Швейцарският лекарствен регулатор „Суисмедик“ съобщи, че е разрешил използването на ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер“ и партньорската компания „Бионтех“. Агенцията подчертава, че това е първото подобно одобрение в света, дадено по стандартна процедура.

Два месеца след постъпването на заявлението „Суисмедик“ издава разрешение за ваксината чрез подлагането на подадените документи на така наречената поетапна оценка. Други страни вече одобриха ваксината за спешно ползване, за да помогнат по този начин за ограничаване на коронавирусната пандемия.

„Наличните към днешна дата данни показват сравнително високо ниво на ефикасност във всички изследвани възрастови групи, като по този начин отговарят на изискванията за безопасност“, посочва регулаторът на сайта си.

„Безопасността на пациентите е съществено необходимо условие, особено когато става дума за разрешаване на ваксини“, заяви директорът на „Суисмедик“ Раймунд Брухин. „Благодарение на поетапната процедура и гъвкаво организираните ни екипи, успяхме да достигнем до решение бързо, като същевременно изпълним напълно трите най-важни изисквания – безопасност, ефикасност и качество“.

„Суисмедик“ преглежда заявленията за разрешаване на ваксини срещу COVID-19 и на „Модерна“ и „Астра Зенека“.

- реклама -