И СЕМ не знае защо „Алфа“ спря да излъчва

СЕМ ще изпрати писмо със запитване до телевизия „Алфа“, за да потърси повече информация за спирането й. Такова решение взеха малко по-рано днес членовете на регулатора на заседанието си.

„Нямаме обяснения за случващото се с телевизия „Алфа“. Нищо не е постъпило към нас като оплакване или като дискомфорт, обясни пред „24 часа“ Розита Еленова, която е член на регулатора. „По линия на СЕМ нямат никакви санкции освен жалбите от граждани, но това не е изключение“, допълни нейната колежка Бетина Жотева.

„На предното заседание аз гласувах против телевизията, която се ангажира с друга политическа партия. Смятам, че ще имаме проблемно съдържание. Както регистрирахме телевизията, тя е обществена. Така и навремето, през 2011 г., „Алфа“ също е регистрирана като обществена телевизия. Посланието от екрана е политическо, по някакъв начин ангажира зрителя с политическа кауза, което не е редно и е нарушение на чл. 5 и чл. 6 от Закона за радио и телевизията. Намирам обвързаност с гласуването ми против на предното заседание, че медия, доставчик, който е ангажиран с политическа партия, винаги ще създаде някакъв вид проблемно съдържание“, каза Розита Еленова.

„Алфа“ спря излъчване на програмата си в понеделник вечерта. Оттогава единственото, което върви в ефира й, е черен екран с надпис „Телевизия Алфа спря. Питайте правителството защо“.