Иван Демерджиев, дисциплинарно производство, Иван Гешев, главен прокурор, нарушения

И новият правосъден министър ще иска оставката на Иван Гешев, чака решението на КС

И новият служебен министър на правосъдието, назначен от Румен Радев, ще се опита да отстрани от поста му главния прокурор Иван Гешев. Това съобщи самият Иван Демерджиев, който отговаря на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“.

Чака се решението на Конституционния съд, сезиран от правителството с въпрос има ли право министърът на правосъдието да поиска предсрочно отстраняване на обвинител №1.

„В качеството си на министър смятам, че имам правомощията да поискам оставката на Иван Гешев. Чакаме решение на Конституционния съд по въпроса има ли правомощие министърът за поискването на тази оставка. След това ще внеса искане за оставката му“, каза Демерджиев.

Той беше категоричен, че между него и Иван Гешев има конфликт отдавна.

„Отдавна сме в конфликт с него, но не в личностен конфликт. Начинът, по който той беше назначен, посланията, които излъчи, провокираха реакция от страна на Пловдивска адвокатска колегия, чиито председател бях аз. Отговорът му беше лично засягане“, каза Демерджиев.

Министърът беше категоричен, че проблемът не е в самата личност на Иван Гешев, а в модела на прокуратурата:

„Структурата на прокуратурата трябва да следва структурата на съдилищата. Ако я следва, такава фигура не трябва да има”, обясни Демерджиев.

Той се обяви категорично за закриване на специализираното правосъдие.

„Нашата позиция е, че специализираното правосъдие не трябва да бъде закрито, но съдът и прокуратурата в този им вид са изчерпали лимита си. Тяхното закриване трябва да се случи възможно най-бързо. Нашата позиция е, че трябва да се направят 5 самостоятелни звена към апелативните райони и да се постигне една равна отдалеченост при магистратите, които ще отразяват специализираните дела. Сметнахме, че такъв модел би бил балансирал и би имал успех. Цялостното закриване на спецправосъдието би било сериозна стъпка назад, но преформатиране в основата му, за да работи и да дава нужните резултати”, обясни той.

На въпрос кои са най-важните аспекти на съдебната реформа, министърът отговори:

„Аз бих заложил на прозрачност и обществен контрол на работата на органите по правораздаване. Бих заложил на въвеждането на електронно правосъдие и увеличаване до достъпа на правосъдие. тези три аспекта бих посочил като най-важни“, обясни Демерджиев.

Той добави, че конкурсите в системата се провеждат много бавно и би променил това. По този проблем правосъдното министерство вече е взело мерки и ще предложи промени на следващото Народно събрание.

- реклама -