независими депутати, трибуна, изказвания, социалисти, Красимир Янков
Снимка: БГНЕС

И независимите депутати ще имат право на декларация от трибуната на НС

И народните представители, нечленуващи в парламентарна група, ще имат право на декларация от трибуната на Народното събрание.

Това реши парламентът с допълнение в своя правилник.

Предложението е внесено от депутатите, напуснали ПГ на „БСП за България“, които наричат себе си „група на прогресивните социалисти“.

Досега право на декларация имаха само парламентарните групи.

Сега веднъж на заседание председателят ще може да даде думата на представител на десет и повече народни представители, нечленуващи в парламентарна група, по въпроси извън обсъждания дневен ред. Когато независимите народни представители са повече от десет, същите вече ще разполагат с времето за изказване на най-малката парламентарна група.

Независимият народен представител Красимир Янков представи мотивите за промяната в правилника и посочи, че групата депутати, определящи се като прогресивни социалисти, ще изпълнят мандата си отговорно и ще отстояват интересите на избирателите.

„Определяме като политически безотговорно бойкотирането на нормалното функциониране на българския парламент при вземане на решения с национално значение, каквито са гласуването на данъчните закони и на бюджета на Република България“, заяви той. Осигуряването на кворума за заседание е задължение на всеки народен представител, отбеляза Янков.

От БСП обвиниха управляващите в сделка, за да осигурят кворума, а от ГЕРБ посочиха, че вчера не е имало кворум, защото има болни депутати, и упрекнаха левицата, че са „на път да влязат в коалиция с коронавируса“.

- реклама -