И московчани излязоха на протест – заради ниския стандарт на живот

Няколко хиляди поддръжници на Комунистическата партия излязоха на протест в центъра на Москва. Демонстрантите се обявиха срещу провежданата от правителството политика. Някои обявиха президента Владимир Путин за лично отговорен за ширещата се корупция и за поскъпването на живота в страната.

Комунистическата партия призова руснаците в цялата страна да излязат на улицата в знак на протест срещу поредицата репресивни закони, приети от парламента и срещу все по-занижения стандарт на живот на обикновените хора.

Протестът в Москва беше оглавен от 74-годишният Генади Зюганов – дългогодишен лидер на партията.

Според опозицията Кремъл оказва натиск върху дисидентите, за да се противопостави на все по-спадащото одобрение спрямо президента Путин. И това –  на фона на задълбочаващата се икономическа криза.

През изминалата седмица Путин подписа няколко закона, с които позволи на съдилищата да глобяват и дори да задържат за кратко хора, които не проявяват необходимият респект спрямо властта. Също така се разрешава блокирането на медии за разпространението на „фалшиви новини“.

Малко след като Владимир Путин беше преизбран за четвърти президентски мандат миналата година, неговото правителство повиши ДДС-то и увеличи възрастта за пенсиониране за пръв път от 1930 година – действия, които предизвикаха вълна от масови протести в цялата страна.

Демонстрации имаше и в други руски градове.

- реклама -