Лукашенко
сн. БГНЕС

И Лукашенко заговори за нова конституция, но категорично не под натиск от улицата

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че няма да напусне президентския пост под натиск, но е готов да прехвърли правомощията си едва след приемането на нова конституция.

Днес той посети Минския завод за колесни трактори, където работници също сформираха протест срещу спечелилия изборите държавен глава.

сн. БГНЕС

„Нуждаем се от нова конституция. Предложиха ми два варианта. Отхвърлих ги, защото те се различават много малко от съществуващия. Работи се по трети вариант. Елате, седнете и работете върху конституция, и я внесете на референдум. И ще предам правомощията си по конституцията. Но не под натиск или чрез улицата“, каза той.

Лукашенко каза още, че е готов за това, че рано или късно ще напусне поста си. „Разбира се, ще напусна един ден. Или след година или две. Но не можете да дадете тази конституция на незнайно кого. Защото това ще бъде катастрофа. И от това най-много се страхувам“, каза той.

сн. БГНЕС

Лукашенко обясни високия си резултат на президентските избори с факта, че е подкрепен предимно от онези, които взеха участие в предварителното гласуване.

„80% от гласовете не могат да бъдат фалшифицирани. Колко са дошли по време на предварителния вот? 42%. Моите противници призоваха всички да не отиват [на предварителния вот]. В резултат на това дойде огромното мнозинство от привържениците на президента.“

„Аз съм икономист. Мога да смятам. И виждам кой гласува за мен, а кой не“, добави Лукашенко.

От Европарламента искат индивидуални санкции срещу Беларус

Лидерите на ключовите политически групи на Европейския парламент призоваха в съвместно изявление за незабавно въвеждане на индивидуални санкции срещу всеки човек в Беларус, който е отговорен за насилието над протестиращи, и също заявиха, че не признават Александър Лукашенко за президент.

сн. БГНЕС

„Приветстваме решението на министрите на външните работи на ЕС да включат в черен списък всички отговорни за насилието и фалшифицираните президентски избори. Призоваваме списъкът с санкции да бъде съставен възможно най-скоро, така че на хората, извършили тези престъпления, е забранено да посещават ЕС и техните активи са замразени“, заявиха в съвместно изявление лидерите на Европейската народна партия, Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Обновяване на Европа, Зелените – Европейски свободен алианс и групите на Европейските консерватори и реформатори.

Лидерите на политическите групи заявиха, че изборите за президент на Беларус, проведени на 9 август, не са „нито свободни, нито справедливи, а достоверните доклади сочат победа на Светлана Тихановска“.

- реклама -