И италианският град Матера става европейска столица на културата за 2019 г.

Южният италиански град Матера в областта Базиликата днес става официално европейска столица на културата за 2019 г. Той ще носи тази титла редом с Пловдив, където церемонията по откриването беше на 12 януари.

очетни гости на тържественото откриване на европейската столица на културата в Матера ще бъдат най-висшите италиански държавници – президентът на Италия Серджо Матарела и премиерът.

Откриването ще протече в пет етапа през целия ден. Те са озаглавени „Отворени звуци“, „Отворени светлини“, „Отворен град“, „Отворено шоу“ и „Отворено бъдеще“. Сцени на тези пет етапа ще бъдат различни части на Матера – централните площади „Сан Пиетро Кавеозо“ и „Виторио Венето“, централните улици „Ридола“ и „Корсо“, двата стари квартала – Сасо Баризано и Сасо Кавеозо, както и бивша кариера на входа на града, превърната в театър на открито.

Церемонията по откриването включва изпълнения на оркестри от всички общини на Базиликата, както и на гостуващи европейски оркестри, в това число и от Пловдив. Церемонията включва още парад на артисти, концерт на национални и международни изпълнители, светлинно шоу и светлинни инсталации.

Част от проявите ще продължат и утре.

- реклама -