църква

И гръцките медии се развълнуваха от искането на македонската църква към българската патриаршия

Очаква се отговорът на Българската патриаршия на искането на МПЦ-Охридска архиепископия да стане нейна Църква-Майка. Това пише гръцкия вестник „Та Неа“ по повод на вчерашното съвместно заседание на българското и македонско правителство в Струмица.

Под заглавие „Договорите между България и Македония са послание към съседите”, изданието съобщава за десетте подписани двустранни споразумения, меморандуми и протоколи за сътрудничество по време на първото съвместно заседание на българското и македонското правителство в Струмица.

Изданието пише, че при проучването на маршрутите за изграждане на нова газова връзка между двете страни ще се вземе предвид и ходът на реализацията на газовите връзки между Гърция и България и България и Турция.

„Та Неа” цитира македонския премиер Зоран Заев, че с договорите политическите ръководства на двете държави са изпратили силно послание към региона и целия свят, че по този начин се изграждат приятелства, води се политика на добросъседство, развива се сътрудничеството и се осигурява дългосрочна стабилност.

Атинският вестник съобщава също, че се чака отговорът на Българската православна църква на писмото от Македонската православна църква, в което тя поиска българската да й стане „Църква-Майка”.

В тази връзка „Та Неа” пише, че „Православната църква на Македония през 1967 г. едностранно се отдели от Сръбската патриаршия и обяви автокефалност, която обаче не е призната от нито една православна църква в света”.

- реклама -