Франция Австралия Русия обвинения хакерски атаки ГРУ

И Франция и Австралия се присъединиха към обвинения към Русия

Франция се присъедини към обвиненията към Русия.

В официално изявление на френското външно министерство се посочва, че страната споделя позицията на Холандия и Великобритания за ролята на Москва в кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия.

Париж изразява „пълна солидарност“ с останалите две държави, но не посочва дали ще предприеме някакви действия срещу Русия.

Вчера първо Великобритания, а след това и Холандия обявиха, че Москва, и по-конкретно Главното разузнавателно управление, стои зад серия мащабни хакерски атаки срещу политически, икономически, медийни и спортни институции в различни държави. През април холандските власти са осуетили хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия.

Веднага след това от страната са експулсирани четирима руски хакери. Имената им бяха оповестени публично, били са агенти на военното разузнаване – ГРУ. Според Великобритания случаят не оставя съмнение в руското участие в нападението срещу Скрипал. От Лондон са категорични, че няма да позволят на Русия да продължи с подобни действия и настояват за обсъждане на нови санкции срещу Москва.

Към обвиненията се присъедини и Австралия. В САЩ 7 агенти на руското военно разузнаване бяха обвинени за кибератаки срещу международни антидопингови агенции. Целта била дискредитиране на разкритията за държавно спонсорирана руска допингова програма. Канада също обяви подобни съмнения. Русия нарече обвиненията „диабиличен коктейл“.

- реклама -