клинични пътеки

И двете COVID-отделения на УМБАЛ „С. Киркович“ в Стара Загора са пълни

Само за два часа от началото на работния ден нови петима души са с потвърден PCR-тест и с нужда от лечение в Университетската болница за активно лечение „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора. И двете отделения за лечение на пациенти с коронавирус – в Инфекциозната клиника и в Клиниката по пулмология, са вече пълни.

В Клиниката по инфекциозни болести има 16 пациенти с хепатит А, което допълнително усложнява ситуацията. Въпреки това от Университетската болница казват, че няма да има проблем с настаняване на пациенти с коронавирус. За целта ще се реорганизират и други клиники, ако се налага, за да поемат нуждаещите се от лечение. Персоналът им ще поеме обслужването на пациентите, тъй като става въпрос за специалисти, които имат „Вътрешни болести“ и могат да прилагат лечение срещу вируса.

Предизвикателството обаче е, че ако заболяването продължи да се разраства с тези темпове, в един момент медицинският персонал може да се окаже недостатъчен, за да се обслужват пациентите, коментира доц. Георги Минков.

67 са новите случаи на коронавирус в Старозагорско към 20 октомври. От РЗИ отчитат продължителна тенденция на нарастване на заболеваемостта и призовават всички да бъдат отговорни и да използват лични предпазни средства.

- реклама -