Боян Петров връх осемхилядник

Два хеликоптера се включват в акцията по издирването на алпиниста Боян Петров

И днес продължава издирването на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност в Хималаите.

Два хеликоптера от Непал ще се включат в издирването на българина, съобщи пред Нова телевизия режисьорът Поли Генчева, която се намира в района.

Разрешение за излитането на машините от летището в Катманду вече е получено от китайските власти и е въпрос на час-два да бъде оформена документацията, позволяваща спасителната акция по въздух.

В издирването на Петров на земята отново ще участват тримата шерпи и тримата тибетски спасители, които го търсят от няколко дни.

„Очаква се около обяд българско време те да стигнат до лагер 2, където се надяваме да е Боян”, каза Генчева.

Тя успокои, че днес времето в района е доста по-добро, отколкото беше през изминалите дни.

Министър Захариева: Организацията е безпрецедентна

Китайските власти са готови да пуснат специално оборудвани вертолети от Катманду в своето небе, за да търсят изчезналия български алпинист Боян Петров, но все още не е уточнено кога и какви машини ще бъдат използвани в спасителната операция. Това посочи вицепремиерът Екатерина Захариева пред bTV.

По думите й създадената организация е „безпрецедентна”.

Захариева обясни, че на няколко пъти са сменяни непалските фирми, изявили желание да участват във въздушната операция заради липса на застраховки или пилотски лицензи за рисковото начинание на над 6000 метра надморска височина. Последно е говорено с „наистина надеждна компания”, която ще изпрати 2 хеликоптера, като вторият ще носи допълнително гориво.

Говорител на китайското външно министерство: Китай прави всичко възможно за спасяването на Боян Петров

Правителството на Китай предприема всички възможни мерки за спасяване на изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров. Това заяви говорител на китайското външно министерство.

„Китай отдава голямо внимание на спасяването на българския алпинист Боян Петров. Предприемаме всички възможни мерки той да бъде намерен“, заяви дипломатът Гън Шуан. Както той отбеляза, Китай предприема тези стъпки и координира действията с всички други държави, включително и с България.

Пред БНТ жената до Боян Петров – Радослава Ненова, изрази надежда, че издирването ще приключи успешно.

„Казват, че е възможно при едни хубави условия да достигнат лагер 3. Днес се присъединява един от легендарните шерпи, участвал в спасителни акции на Еверест и той казва, че шансовете на Боян са големи“, допълни тя.

Вчера българската държава в лицето на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Екатерина Захариева, обяви, че прави всичко възможно, за да подпомогне за спасителната акция. Китайският посланик у нас също обеща съдействие.

Заради лошите метеорологични условия обаче спасителите и вчера не успяха да стигнат до Лагер 2, в подножието на върха. Именно там са и най-големите надежди да се намира Петров.

Снощи жената до Боян Петров обяви дарителска сметка, в която се събират средства за спасителната операция.

„Не знам до колко е подходящо, но ето че го направих. Сметка за спасителната акция на Боян. След време застрахователите би трябвало да възстановят пари, но след време не ми върши работа аз имам само СЕГА“, пише Радослава Ненова във фейсбук.

Ето сметката:

Радослава Георгиева Ненова

BG32 UNCR 7000 1523 2695 49

UniCredit Bulbank UNCRBGSF

До момента операцията по търсенето на изчезналия по пътя към връх Шиша Пангма алпинист не даде резултат. Петров е в неизвестност от 3 май.

- реклама -