И днес няма да има Коалиционен съвет: Патриотите искат без съкратено производство и помилване при тежко престъпление

Каракачанов, изтребители, Агенция за българите в чужбина

Днес няма да има коалиционен съвет, заради ангажименти на министрите. Това съобщи вицепремиера Красимир Каракчакачов. Очакваше се на съвета лидера на Атака Волен Сидеров да постави въпроси за реформа в МВР и поиска оставката на новия вътрешен министър Младен Маринов, заради инцидент със съпругата му.

„Няма никакво основание Младен Маринов да подаде оставка като министър заради случая със съпругата на Волен Сидеров. Полицията си е свършила работата.“, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред Нова телевизия.

Каракачанов коментира промени в Наказателния кодекс, по повод убийството в Русе.

„Продължавам да съм привърженик при такива доказани зверски престъпления да има смъртни наказания. Не вярвам, че един изнасилвач ще се поправи в затвора.“, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той посочи, че обществото не би приело смътно наказание, но при тежки престъпления – трябва да има доживотна присъда без право на замяна. Министърът акцентира, че практиката показва, че извършителите не се превъзпитават.

Съкратено съдебно следствие да не се допуска при умишлено причиняване на смърт, тежка телесна повреда или когато извършителят е бил пиян. Връщането на този текст в Наказателно-процесуалния кодекс предлагат отново „Обединените патриоти”.

„Още през 2016 година предложихме тази промяна и преразглеждането на т. нар. „институт за съкратеното следствие”.  Както виждате опитите да се правим на прекалено либерални и прекалено хуманни в подобни престъпления и да променяме законите според някаква европейска конюнктура, какъвто е случаят от 2010 година с промяната на НПК и намаляването на присъдите на подобни хора не води до нищо добро”, аргументира това предложение министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в студиото на „Здравей, България”.

Ако задържаният за убийството на Виктория Маринова Северин Красимиров бъде осъден по тази процедура след като признае вината си, това означава, че той може да получи присъда от 30 години и след 15 -20 години да поиска помилване. Според Каракачанов тази възможност е много реална, но в същото време не може да се очаква, че осъдените за толкова тежки престъпления ще се поправят в затвора.