Берлускони

И Берлускони става евродепутат

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, който оглавява Форца Италия, спечели 557 000 гласа в последните избори за Европейски парламент, като стана най-популярният кандидат на партията, информира РИА Новости.

Берлускони стана първи сред своите партийни членове във всичките четири от петте избирателни района, в които той реши да се кандидатира за Европейския парламент. В петия избирателен район в централна Италия списъкът на Форца Италия оглави сегашния председател на Европейския парламент и заместник на Берлускони в партията Антонио Таяни.

По този начин, както се отбелязва в дясноцентристката партия, Берлускони в новия състав на ЕП ще бъде получател на най-голям брой гласове сред италианците, като се има предвид, че лидерът на партията Лига, спечелила изборите, Матео Салвини, трябва да се откаже от поста вицепремиер и да заеме мястото на парламентарен представител.

„Както и преди сме незаменими, без нас дясноцентристите губят“, цитира вестник „Република“ Берлускони.

Берлускони

През 2013 г. той загуби възможността да заеме държавна длъжност и да се кандидатира за изборите поради присъдата по случая с финансова измама в своята група Медиасет. Преди година заповедта за забрана бе отменена.

Според резултатите от изборите Форца Италия е спечелила само 8,8% от гласовете. Убедителна победа пред тях отбеляза дясната партия Лига, която последователно критикуваше политиките на сегашното ръководство на Европейския съюз и настояваше за необходимостта от премахване на антируските санкции на ЕС. За Лига са гласували 34,3% от италианците, като за първи път я превръщат в най-влиятелната политическа сила в Италия. Второ място заема Демократическата партия, която подкрепиха 22,7% от избирателите. Първите три се допълват от спечелилото 17% обществено-политическо Движение 5 звезди, което отстъпи място на своите партньори в правителствената коалиция от Лига.

- реклама -