Турция, съд гръцки войници арест ЕС Амели де Мончалин санкции ЕС Сирия

„Хюриет“: Във Варна ще се състои най-решаващата среща с ЕС

Под заглавие „Най-решаваща среща с ЕС“, в.“Хюриет“ съобщава, че днес във Варна ще се състои решаваща среща Турция – ЕС.

Домакин на срещата е ротационният председател на евросъюза – българският премиер Бойко Борисов.

Срещата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се преценява като важна най-вече от гледна точка на това да се поддържа жив диалогът и да се изгради отново доверие между страните, отбелязва в материала анализаторът Гювен Йозалп. Множеството проблеми и разногласия между ЕС и Турция са причина да не са големи очакванията за конкретен резултат по отношение на срещата, посочва анализаторът, цитиран от БТА.

Той допълва, че и от страна на Анкара, и от страна на Брюксел ясно се заявява, че срещата няма да е лесна.

Причината за това е, че очакванията на страните една към друга са доста различни, но същевременно и у двете страни има надежда, че срещата във Варна може да донесе нови добри възможности.

Авторът на материала посочва, че стратегията на Турция на срещата е съсредоточена около споразумението между ЕС и Анкара от 18 март 2016г., постигнато по време на бежанската криза. Според Йозалп президентът Ердоган ще направи преглед на всички елементи от споразумението и ще постави на обсъждане онези елементи, които ЕС е трябвало да изпълни, но не е изпълнил. Сред елементите, за които ще бъдат отправени критики, са липсата на напредък по въпроса за визовата либерализация, както и създаването пречки от Германия и от някои други страни за актуализацията на митническия съюз с Турция.

Блокирането в процеса на преговорите на Турция за присъединяване към ЕС и финансовата помощ от 3 милиарда евро от ЕС за сирийските бежанци в Турция също ще бъдат в дневния ред на Ердоган. Турският президент ще поиска по-бързо задействане на втория транш от 3 милиарда евро на помощта за бежанците и се очаква Ердоган ясно да отправи критики, че ЕС прилага тази част от споразумението от 18 март, която му е изгодна, а по останалата не прави стъпки. Турция ще поиска също ясно потвърждение от ЕС за продължаването на процеса на присъединяване на Анкара с перспективата за членство.

Предвижда се, че по въпросите, свързани със споразумението от 18 март, ЕС ще остане в отбранителна позиция, пише Йозалп.

Очаква се Брюксел да постави на дневен ред отрицателните моменти в последно време в Турция в областта на върховенството на закона, човешките права и демокрацията, както и напреженията в Източното Средиземноморие и Егейско море, свързани с Кипър и Гърция, посочва авторът. Приоритет на ЕС ще бъде изграждане на сътрудничество в сферите от взаимен интерес. Според анализатора и на срещата във Варна ЕС ще отстоява подхода, че докато няма налице стъпки от Турция, няма да има стъпки в процеса на преговори за присъединяване.

Авторът отбелязва, че на срещите на различно ниво миналата седмица в Брюксел редица страни членки, сред които Франция, са поискали да не се дават „неуместни надежди“ на Турция по въпросите за митническия съюз и визите, и да не се отстъпва от обвързващите ангажименти по въпроса за процеса на преговорите и отварянето на нови глави.

Анализаторът изтъква, че не се очаква Брюксел да се отклони особено от следваните досега подходи и се смята, че определяща роля ще има това каква позиция ще възприеме Ердоган на срещата и какви послания ще отправи за бъдещето на отношенията. В случай че от Турция дойдат позитивни и конструктивни послания, се предвижда и ЕС да определи позиция, съответстваща на получените послания, отбелязва Йозалп.

Анализаторът от в.“Хюриет дейли нюз“ Мурат Йеткин определя срещата във Варна като тест и за Турция, и за ЕС.

Според него днешната среща е важен ден не само за отношенията между Турция и ЕС, но и за демокрацията в Турция и сигурността в Европа.

Анкара очаква конкретни стъпки от ЕС за актуализиране на споразумението за митническия съюз, за визовата либерализация, за ускоряването на финансовата помощ за сирийските бежанци и за борбата срещу тероризма на ПКК /Кюрдската работническа партия/ на днешната среща на върха Турция – ЕС, посочва в.“Дейли Сабах“. Турция иска от ЕС да покаже по конструктивна позиция за „възстановяване на доверието“. Заради разногласията между двете страни Брюксел очаква, че срещата на върха няма да е „лесна“, и цели „укрепване на отношенията“, отбелязва изданието.
Вестник „Миллиет“ посочва, че в изказване вчера в Трабзон /Северна Турция/ президентът Ердоган е отправил остро послание към ЕС. Западът се опитва да ни дава акъл, запазете тези съвети за вас. За всичко има видеозаписи. Утре ще се срещнем във Варна, аз съм се подготвил, ще им покажа. Ще се държим твърдо, няма да отстъпваме, е заявил Ердоган.

- реклама -