Хванаха ТИР с контрабандни цигари за 5 млн. лева

Хванаха ТИР с цигари без бандерол на стойност над 5 млн. лв.

Турски ТИР е влязъл в страната на 16 юни на ГКПП „Капитан Андреево”, натоварен с цигари. Цигарите са били транзит за Молдова.

На 21 юни след като ТИР-ът е бил обработен от митниците, е бил освободен. По-късно на същия ден  служител от Център за противодействие на контрабандата към ГДБОП установява, че маршрута е сменен  за Македония.

„Колегите са предприели максимални дейности по контрол на композицията, като са съобщили по абсолютно всички ГКПП-та да се следи дали ТИР-а ще излезе от България. В последствие се установява от проверката на нашите колеги в Македония, че такава композиция не е идвала”, обясни директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

гл. комисар Ивайло Спиридонов-директор на ГДБОП
гл. комисар Ивайло Спиридонов-директор на ГДБОП

След това е започнало издирването на въпросния ТИР. Камионът бил открит празен в района на село Казичене. На място били задържани водачът и собственикът на товарния автомобил – турски граждани, а по случая – образувано митническо досъдебно производство.

Последвали допълнителни действия, в хода на които е установено вероятното движение на товарния автомобил и местата, на които е спирал. Констатирана е и възможността превозваната стока да е разтоварена в района на София.

На 27 юни служители на отдел „Митнически режим, парична, данъчна и осигурителна система“ при ГДБОП и отдел „Митническо разузнаване и разследване“ при Митница Столична установили склада, в който се съхраняват укритите цигари.

В помещението, намиращо се в района на кв. „Челопечене“, са открити и конфискувани 947 мастербокса цигари /9 470 000 къса/. Иззети са и два бордови товарни автомобила и един микробус.

На двамата турски граждани е наложена постоянна мярка „задържане под стража“.

На 24 юни той е намерен на паркинг зад механа в квартал Казичене с липсващи пломби и разтоварен товар.

Задържани са шофьорът на ТИР-а и собственикът на транспортната фирма. Направена е проверка и от общо 947 мастърбокса цигари са липсвали 568.

- реклама -